Hlavní obsah

Dvojice Britů si v ČR užívala zpronevěřené milióny

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Dvojice podnikavých Britů obrala v letech 2003 a 2004 s dalšími lidmi důvěřivé krajany o takřka dva milióny liber (cca 60 miliónů korun), poté s většinou peněz zmizela do Česka. V Praze oba jednapadesátiletí cizinci nějakou dobu nerušeně podnikali, ale především žili na velmi vysoké noze.

Článek

Jenže koncem června nad nimi sklapla past. Když britští policisté, kteří se případem celkem devítičlenné organizované skupiny zabývali, zjistili, že dva podvodníci žijí v Praze, obrátili se o pomoc na českou protikorupční policii (ÚOKFK).

Peníze, vila i limuzína

Čeští detektivové oba zatkli na základě eurozatykače přímo v české metropoli. Jednoho z nich našli v Praze 6 v luxusním domě za 23 miliónů korun, který si už stihl pořídit. Kromě domu zabavili také 80 tisíc korun v hotovosti, na účtech dalšího čtvrt miliónu korun, 70 tisíc dolarů a 2500 euro. Britům zajistili i luxusní limuzínu a terénní čtyřkolku.

Informace Práva ve středu potvrdil mluvčí ÚOKFK Roman Skřepek s tím, že se celková hodnota zajištěných prostředků obou Britů včetně vily vyšplhala na 25 miliónů korun.

„Zadržení obou cizinců proběhlo bez nutnosti použití donucovacích prostředků. Akcí policie byli totiž naprosto překvapeni. Vůbec netušili, že o nich víme,“ podotkl Skřepek.

Doplnil, že zatýkání i domovních prohlídek se přímo v Praze účastnilo i pět členů speciálních britských bezpečnostních složek. Ti poté vedli i výslechy svých krajanů.

Jeden už vydán, druhý čeká

„Jeden ze zadržených byl pak 31. července na základě rozhodnutí soudu předán britské policii, druhý čeká v české vydávací vazbě na rozhodnutí o jeho stížnosti proti vydání do rodné země. Na rozdíl od kolegy s vydáním totiž nesouhlasí,“ podotkl Skřepek s tím, že v Británii hrozí oběma zadrženým vysoké tresty.

Čeho se vlastně zatčení dopustili? „Spiknutí směřující ke zpronevěření majetku, nabytí nezákonného majetku a navázání vztahu v souvislosti s nezákonným majetkem,“ ocitoval Skřepek britský trestní zákon.

Přeloženo do češtiny, podvodníci nabízeli důvěřivým britským občanům výhodné investice do tamních nemovitostí, ale místo toho si lehce vydělané peníze sami užívali a utráceli je v ČR.

Nynější případ dvou Britů potvrzuje skutečnost, že Česko se v poslední době stává stále oblíbenější destinací hledaných zahraničních zločinců. Naposledy tu byl v červenci objeven Ir Patrick Burnell viněný ve Velké Británii ze zneužívání dívek. V úterý už si jej po dvou letech tichého života v Česku odvezli britští policisté. Burnellovi přitom v Británii hrozí až doživotí.

Ještě větší rybu se podařilo policistům ulovit v srpnu 2005, kdy v Ústí nad Labem zatkli Luigiho Putroneho, jednoho z nejvyšších členů sicilské mafie Cosa Nostry. Ten byl v Itálii odsouzen k doživotí za vraždy, vydírání, obchod s drogami a se zbraněmi. V ČR žil pět let.

Reklama

Související témata:

Související články

Česko vydalo Italům sicilského mafiána

Jeden z vysoce postavených členů sicilské mafie musel ukončit svůj nucený pobyt v Česku. Luigiho Putroneho v pátek vydali čeští policie italským kolegům. Uvedl...

Výběr článků

Načítám