Hlavní obsah

Chlapec zemřel po návratu z lyžařského kurzu, lékař byl odsouzen

Právo, Novinky, ČTK, pno, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Městský soud v Brně uznal ve čtvrtek vinným lékaře Vlastimila Havlíčka. Ten správně neléčil na lyžařském zájezdu chlapce, který krátce po návratu zemřel. Lékař dostal trest na dva roky s čtyřletou podmínkou. Hrozilo mu za nedbalostní ublížení na zdraví až pětileté vězení.

Foto: Oldřich Danda, Právo

Lékař Vlastimil Havlíček u brněnského městského soudu

Článek

Havlíček působil na lyžařském kurzu jako zdravotník. Podle rodičů neposkytl chlapci na akci v Krkonoších adekvátní pomoc.

Neštěstí se stalo v roce 2003. Mladík tehdy odjel s gymnáziem na lyžařský kurz. Na horách se ale prudce zhoršil jeho zdravotní stav, nikdo z učitelů ale nezavolal rodiče. Při návratu byl chlapec ve velmi špatném stavu a rodiče ho hned od autobusu převezli na pohotovost.

Chlapec zůstal v nemocnici, po třinácti dnech ale zemřel. Neléčené hnisavé ložisko v hrtanu a průdušnici způsobilo septický šok, mladíkovi následně selhaly orgány. „Kdyby včas dostal antibiotika, přežil by,“ řekli u soudu lékaři.

Jádrem sporu bylo, zda lékař přítomný na kurzu mohl závažnost Wiszovy nemoci rozpoznat a předpovídat, že se chlapcův stav tak rychle zhorší. Obviněný odpovědnost odmítal, hoch měl podle něj jen příznaky počínající virózy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám