Hlavní obsah

Z kladenské nemocnice uprchl vězeň s nakažlivou chorobou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KLADNO

Z kladenské nemocnice uprchl vězeň, který se tam léčil s hnisavou angínou. Kromě toho má i nakažlivou chorobu, uvedla v úterý mluvčí kladenské policie Jana Šteinerová. O jakou nemoc jde, nesdělila. Podle zdroje ČTK má uprchlý vězeň žloutenku typu C.

Článek

Dvaatřicetiletý Zdeněk Pliska z Ústí nad Labem si odpykával trest za drobné krádeže a neplacení alimentů. Ředitel vinařické věznice mu kvůli nemoci provázené vysokými horečkami přerušil výkon trestu na dobu od 15. do 21. července. Muž ale z nemocnice utekl a policie po něm nyní pátrá.

Pliska je 175 centimetrů vysoký, má hubenou postavu a oválný obličej zúžený k bradě, modré oči a vyholené hnědé vlasy s čelní pleší. Na zádech a levé paži má tetování. Na sobě měl naposledy červené triko, tmavé tepláky a modrou nebo šedou mikinu. V ruce nesl igelitovou tašku.

Policie žádá občany, aby veškeré informace o uprchlém vězni hlásili na lince tísňového volání 158 nebo na nejbližším policejním oddělení.

Proti žloutence typu C neexistuje očkování. Jedinou prevencí zůstává opatrnost. Pozor by si měli dát hlavně lidé z rizikových skupin. Takzvané "céčko" je typickou chorobou injekčních uživatelů drog. Mezi komunitou narkomanů je rozšířená také hepatitida typu A, které se lidově říká nemoc špinavých rukou.

Podle krajských hygieniků letos ve Středočeském kraji vzrostl ve srovnání s loňskem počet onemocnění touto chorobou. Nejvíce případů bylo zaznamenáno na Kolínsku a v Praze-západ. Podobný problém v současnosti řeší i Praha, kde byl rovněž zaznamenán nárůst počtu nakažených lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám