Hlavní obsah

Obviněným kladenským dopravákům u soudu zavařily odposlechy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KLADNO

Soudkyně kladenského okresního soudu přečetla ve čtvrtek odposlechy svědčící o zvláštním postupu bývalých dopravních policistů v Kladně. Ty částečně naznačují braní úplatků a manipulaci se záznamy o dopravních kontrolách.

Článek

Odposlechy při vyšetřování nelegální činnosti policistů pořídili pracovníci Inspekce ministra vnitra. Měli podezření, že si policisté ponechávali peníze vybrané na pokutách pro svou potřebu.

Odposlechy nevypovídají o vině bývalých policistů zcela jednoznačně. Vyskytují se v nich však věty typu "Když jde o prachy, tak se neurážíme", konstatování "Kolegyně je hodná, radar je zlej" nebo slib "Ošklivou fotku vymažu." Část odposlechů odmítla soudkyně Jitka Hauptmanová přečíst s tím, že obsahují "nereprodukovatelné" výrazy.

Podezření se týká kompletního týmu policistů ve věku od 23 do 58 let, tedy všech policistů, kteří v kladenských ulicích kontrolovali řidiče. Policisté podle obžaloby poté, co jim řidiči zaplatili pokutu, neodevzdali druhé díly složenek a o získané peníze se vzájemně dělili. V některých případech se spokojili i s úplatkem ve formě naturálií, údajně šlo o květiny a potraviny. Obviněným hrozí až pětileté vězení.

Jeden z obhájců namítl, že takové záznamy nemají podle jeho právního názoru povahu důkazů. Obvinění se k nim nevyjádřili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám