Hlavní obsah

Langer kývl na extra peníze pro pražské policisty

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zástupci policejních odborů se ve čtvrtek po několika týdnech vyjednávání shodli s ministrem vnitra Ivanem Langerem (ODS) na řešení kritické personální situace u pražské policie. Její vedení tak v nejbližší době dostane z rezervních fondů několik miliónů korun na to, aby svým lidem začalo proplácet náklady na dojíždění, policisté by si navíc měli polepšit o několik stokorun až tisícikorun i na odměnách a příplatcích.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr vnitra Ivan Langer (ODS)

Článek

Pražské policejní správě chybí dlouhodobě téměř 1400 mužů a žen v uniformách, nové lidi se jí nabírat příliš nedaří a o ty stávající navíc ve velkém přichází, hlavně kvůli vysokým životním nákladům spojeným s prací v metropoli a právě dojížděním.

„Shodli jsme se, že situaci je třeba řešit okamžitě, jinak by hrozilo, že budou další lidi odcházet do civilu. Prioritně se tak nyní začnou vyplácet všem dojíždějícím náklady na cestování, což v některých případech dělá i několik tisíc korun měsíčně,“ řekl Právu po včerejší schůzce s ministrem šéf policejních odborů Milan Štěpánek.

Zároveň doplnil, že změnu na výplatních páskách by policisté mohli zaznamenat už v září.

Plošné přídavky ministr odmítnul

Šéf pražské policie Petr Želásko včerejší dohodu přivítal. „Vzhledem k tomu, že máme zhruba 65 procent přespolních, tak by to mělo výrazně pomoct,“ uvedl Želásko.

Ten původně navrhoval, aby se pražským policistům přilepšilo plošně, a to formou jednorázového ročního příspěvku ve výši 60 tisíc korun. Tento nápad ale Langer již dříve smetl ze stolu. Štěpánek doplnil, že součástí včerejší dohody je i to, že pražským policistům se zvedne na maximum takzvaný rizikový příplatek a v individuálních případech by se mohlo sáhnout i k navýšení odměn. „To by se mělo týkat i těch, kteří do Prahy nedojíždějí a byli by tak určitým způsobem diskriminováni,“ poznamenal k tomu Želásko.

Kvůli masivním odchodům policistů do civilu rozjelo vedení velkou celostátní náborovou kampaň. Ta ale v Praze příliš nezabrala, podle šéfa personalistů pražské policejní správy Václava Hroudy přijalo ředitelství do června 157 policistů, z toho pouze 13 v rámci náborové kampaně. Metropole mladé policisty z různých koutů republiky kromě vysokých životních nákladů příliš netáhne také kvůli vyšší náročnosti práce.

Za stejný tabulkový plat musí policista v hlavním městě řešit více kriminality než v jiných regionech, navíc často mnohem závažnější.

Reklama

Výběr článků

Načítám