Hlavní obsah

VIDEO: Policista byl členem gangu vyděračů. Stačilo mu pět tisíc korun

Právo, jt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Policie minulý týden v rámci akce s krycím názvem Mates pozatýkala sedmičlenný gang vyděračů. Podnikateli z Pardubicka hrozili, že pokud nezaplatí tři milióny korun, dostanou ho do vězení kvůli drogám. Skupině přitom pomáhal i jeden z pražských policistů, za úplatu zastavil podnikatelovo auto.

Článek

Informovala o tom mluvčí Inspekce ministra vnitra Martina Lídlová s tím, že úřad se o vydírání dozvěděl letos v květnu právě od postiženého podnikatele. „Včasným zásahem pracovníků Inspekce ministra vnitra a policistů Útvaru rychlého nasazení se podařilo realizaci trestného činu zabránit,“ uvedla Lídlová.

Policista dostal za zastavení auta odměnu pět tisíc korun. Při fingované silniční kontrole vyděrači vhodili podnikateli do auta lístek s mailovou adresou, jejím prostřednictvím pak dávali další pokyny. Dva ze členů gangu jsou ve vazbě, ti zbylí včetně policisty jsou stíháni na svobodě. Všichni si přitom podle Lídlové vyslechli obvinění z vydírání, policista navíc i ze zneužití svých pravomocí.

Podle ředitele pražské policie Petra Želáska byl již policista postaven mimo službu. „Pokud budou obvinění průkazná, tak se s ním samozřejmě okamžitě rozloučíme, a to bez jakýchkoliv nároků na odchodné,“ řekl k tomu Právu Želásko.

V případě odsouzení hrozí celému gangu za vydírání až osm let vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám