Hlavní obsah

Holí přerazil důchodci obě ruce, dostal za to sedm let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Jednačtyřicetiletý Vlastimil Medo stráví ve vězení sedm let. V úterý o tom rozhodl Vrchní soud v Olomouci v odvolacím řízení. Soudci potvrdili původní rozsudek brněnského krajského soudu. Medo přepadl na Brněnsku devětasedmdesátiletého důchodce a přerazil mu holí obě ruce.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Vlastimila Meda přivádí k soudu eskorta.

Článek

"Jde o trestný čin loupeže a porušování domovní svobody, kde je sazba pět až 12 let. Je zde také řada přitěžujících okolností. Dá se spíše říci, že trest je mírný," řekl v úterý předseda senátu Vladimír Štefan.

Podle soudu přitěžující okolností je v jeho případě to, že využil bezbrannosti poškozeného i jeho zdravotního handicapu. "Zcela bezdůvodně jej napadl nejen v jeho domě, ale také v noci, kdy to nečekal," uvedl soudce.

Jedenáct týdnů odkázán na pomoc jiných

Medo podle soudu důchodce přepadl v jeho rodinném domě v lednu loňského roku. Vyrazil dveře rodinného domu, devětasedmdesátiletému Františkovi Procházkovi vyhrožoval zabitím a žádal po něm peníze a současně prohledával jeho dům.

Následně důchodce nejméně dvakrát udeřil holí, čímž mu zlomil pravou i levou ruku. Senior musel být poté umístěn do léčebny dlouhodobě nemocných, neboť s oběma rukama v sádře byl naprosto nesoběstačný. Léčil se jedenáct týdnů.

Medo před soudem tvrdil, že důchodce nepřepadl. "Není prokázáno, že trestný čin spáchal. Rozpory jsou i ve výpovědi poškozeného, který byl na jedno oko slepý a na druhém měl zbytky zraku. Není proto zřejmé, zda mohl určit přesně čas napadení," tvrdila jeho obhájkyně. "V době, kterou Procházka uvádí, jsem u něj nemohl být. Pan Procházka lže a vše, co se mu v životě stalo, spojuje s mou osobou," tvrdil obžalovaný.

Soudci však jeho námitky odmítli. "Poškozený jej poznal nejen vizuálně, ale i podle hlasu. Tady pochyb nemůže být. Alibi obžalovaného se soud zabýval dostatečně a bylo vyvráceno. Navíc byla zajištěna i jeho pachová stopa," doplnil předseda senátu Štefan.

Medo byl v minulosti několikrát odsouzen, naposledy mu soud uložil podmínku za výtržnictví. Napadení důchodce se dopustil v době podmínky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám