Hlavní obsah

Dvouleté dítě měl muž zbít, zemřelo v nemocnici

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

Krajský soud v Hradci Králové zahájil v pondělí hlavní líčení, v němž projednává případ vraždy dvouletého děvčete. Obžaloba z ní viní pětatřicetiletého Tomáše Vyskočila z Chocně na Orlickoústecku.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Tomáš Vyskočil v jednací síni královéhradeckého soudu.

Článek

Dítě zemřelo v královéhradecké Fakultní nemocnici loni 10. srpna. Obžaloba tvrdí, že Vyskočil, s nímž matka oběti žila v jeho choceňském bytě jako družka, děvčátko z nezjištěných příčin pět dní před smrtí ztloukl tak, že to nepřežilo. Vyskočilova družka podle spisu odešla odpoledne s jeho synem z prvního manželství na nákup a obžalovaný zůstal s holčičkou v bytě sám.

„Začal ji bít do oblasti hlavy nejspíše otevřenou dlaní či rukou sevřenou v pěst. Zasadil jí opakované údery střední až velkou intenzitou z různých směrů. Minimálně tři údery byly vedeny velkou silou. Poškozené způsobil krvácení do mozku,“ stojí v obžalobě.

Dívka upadla do bezvědomí a když se její matka vrátila, spolu s obžalovaným ji odvezla do vysokomýtské nemocnice. Lékařům ale Vyskočil neřekl, proč je dítě v bezvědomí. Po zajištění základních životních funkcí byla dívka převezena na dětskou kliniku v Hradci Králové, kde se lékaři pokoušeli dítě zachránit. Jejich snaha však byla marná.

„Smrt poškozené nebyla odvratitelná ani poskytnutím okamžité lékařské pomoci,“ konstatovala státní zástupkyně Hana Flídrová.

Vyskočil v přípravném řízení i před soudem vinu odmítl. „Neublížil jsem jí, jsem nevinen,“ řekl. Popsal událost tak, že se tehdy s družkou dohodli, že zatímco ona zajde nakoupit, on doma pohlídá malou. „Zdálo se mi jen divné, že Míša polehává na gauči,“ řekl u soudu. Vyloučil, že by dceru své družky někdy dříve trestal.

Pokud mu soud vinu prokáže, může Vyskočila poslat do vězení až na patnáct let, vyloučen není ani trest výjimečný. Rozsudek by měl padnout v pátek.

Reklama

Výběr článků

Načítám