Hlavní obsah

Ve vlaku nalezli sklenici rtuti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CHEB

V pátek kolem 17:00 hod. kontroloval zaměstnanec Českých drah vagóny rychlíku, který právě přijel do stanice Cheb. V předposledním voze jej čekalo nemilé překvapení v podobě zavařovací sklenice plné rtuti. Tekutý kov je vysoce toxická látka, jejíž výpary jsou jedovaté.

Foto: Jana Milotová

I přes klesající teploty a blížící se zimu připravuje plzeňská ZOO pro své návštěvníky celou řadu atraktivních akcí.

Článek

"Zavařovací sklenice se šroubovacím uzávěrem byla položena na stolku v igelitové tašce světlezelené barvy," sdělila v tiskové zprávě Petra Srnková ze západočeské policie. Poté co změstnanec nalezl tašku se sklenicí plnou tekutiny stříbřité barvy, informoval o nálezu hasiče. Ti sklenici s látkou, která vzhledem i váhou odpovídá rtuti, zajistili do speciálního kontejneru. "Látka bude předána policii a odeslána na experízu," uzavřela Srnková. Výsledky zkoumání by měly být známy počátkem příštího týdne.

Nálezy nádob se rtutí nejsou ojedinělé. Jen minulý rok policie zaznamenala minimálně 6 případů, kdy museli zasahovat hasiči. Patrně nejšokující případ se odehrál na začátku května v areálu bývalých Hrušovských chemických závodů v Ostravě. Hasiči tenkrát z kontaminované zeminy odčerpali 25 kilogramů rtuti. Ekologickou havárii zavinily dva chlapci ve věku 12 a 14 let, kteří v chátrajícím objektu odcizili několik přístrojů se rtutí a tu pak vylévali na zem.

V červenci 2002 objevila bezpečnostní agentura v areálu Mostecké uhelné společnosti v Čepirozích plastikové lahve se 43 kilogramy rtuti. Láhve byly v plechové krabici položené na betonové podlaze takže naštěstí nedošlo ke kontaminaci půdy. Týden předtím byli policisté ve Varnsdorfu na Děčínsku přivoláni k popelářskému vozu, z něhož vytékala rtuť. Hasiči ze silnice a z popelářského vozu odstranili 3,25 kg rtuti.

Rtuť obsahoval i chléb, který byl v té době nalezen v českobudějovickém Biskupském gymnáziu. Vyšetřovatelé zjistili, že rtuť se do chleba dostala až po jeho rozřezání, jejím původcem tedy nebyla pekárna. Na konci června zatkli policisté v Českých Budějovicích muže, kteří se pokoušeli prodat asi deset kilogramů velmi čisté rtuti. Zřejmě posledním případem nálezu rtuti v loňském roce byl případ u přerovského okresního soudu. Kolemjdoucí lidé tam tenkrát na schodech soudní budovy objevili dvě kila rtuti v laboratorní sklenici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám