Hlavní obsah

Při hře na vojáky vrhal sekery proti barikádě z nábytku

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

Hru na vojáky zřejmě miluje třiadvacetiletý Vojtěch Štětař, který před senátem Krajského soudu v Hradci Králové čelí obžalobě z pokusu o vraždu. Loni o Vánocích napadl přítele své matky Romana Hitku.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Vojtěch Štětař v jednací síni královéhradeckého soudu.

Článek

Vše se stalo 26. prosince kolem půlnoci v Nemyčevsi na Jičínsku. „S paní Štětařovou u ní doma jsme se domlouvali, jak uspořádáme oslavu Silvestra. Přišel Vojtěch, byl opilý, měl vzduchovku, hrál si na vojáky, plížil se v obýváku, dělal jako že míří na nepřítele a říkal, že nemůže najít diabolky. Byl agresivní, z obývací stěny vytahoval sklenice a házel je po mě,“ vypověděl Hitka. Štětař pak Hitku zbil vzduchovkou tak, že zlomil pažbu.

Nábytek jako barikáda, sekyry vše vyřešily

Když Štětař odešel hledat diabolky, Hitka s matkou obžalovaného ze strachu zabarikádovali dveře nábytkem. To Štetaře posléze rozzuřilo ještě víc, přinesl si sekyru, dveře částečně rozbil a sekyru hodil otvorem dovnitř, čímž zranil svou matku na ruce. Ze stodoly si přinesl jinou sekyru, dostal se do domu a Hitku nejprve sešvihal vodítkem na psa a pak ho sekyrou opakovaně udeřil do hlavy i jiných částí těla. Vyhrožoval mu přitom zabitím.

Štětař u soudu nezapíral. „Chtěl jsem, aby Roman vypadnul, křičel jsem na něho, že ho mám plné zuby, chodil k nám skoro denně. Nevím co mě to napadlo, znám se s ním od dětství, říkal jsem mu strejdo, vždycky mi pomohl, když jsem něco potřeboval. Sekyrou jsem ho uhodil jen slabě, a určitě jen tou plochou stranou,“ řekl.

Na vojáky si hrával často

Lékařský nález ale o intenzitě útoku hovoří jinak. „Způsobil mu tržné rány na hlavě a zlomeniny lebky. Dále zlomeninu žebra, zhmoždění břicha, levé ruky, a řezné rány na ruce,“ stojí ve spise. Především zranění hlavy bylo velmi vážné a Hitkův život zachránili včasným zásahem lékaři.

Z výpovědí svědků vyplývá, že Štětař si na vojáky hrával často. „Když byl střízlivý, byla to spíš legrace, ale pod vlivem alkoholu byl panovačný, rozkazoval a poroučel. Často si pouštěl válečné filmy,“ řekl v přípravném řízení Štětařův bratr. Za pokus vraždy hrozí obžalovanému 10 až 15 let vězení. Soud by měl vynést rozsudek v úterý odpoledne.

Reklama

Výběr článků

Načítám