Hlavní obsah

Lékařka havarovala opilá, dostala podmínku

Právo, jog

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NOVÝ JIČÍN

Podmíněný trest a sérii dalších postihů udělil v pondělí Okresní soud v Novém Jičíně praktické lékařce Táně Vávrové. Devětačtyřicetiletá žena loni v březnu za několik minut šílené jízdy nasbírala trestné činy ublížení na zdraví a ohrožení pod vlivem návykové látky.

Foto: Archiv, Právo

Divoká jízda lékařky v Nissanu skončila těžkým zraněním chodkyně a sjetím do řeky.

Článek

Výčet prohřešků při dvoukilometrové jízdě centrem Nového Jičína je děsivý. Vávrová nejprve na ulici K nemocnici nabourala vozidlo městské policie, poté vjela na rondel do protisměru a po projetí dalších dvou ulic narazila do dalšího vozu.

Ten nahrnula na starší ženu, kterou těžce zranila. Nakonec sjela po svahu do říčky Jičínka, přebrodila se a usedla na břeh. Dechovou zkoušku odmítla, ale krevní test stanovil 2,28 promile alkoholu.

Lékařka však vinu odmítla a tvrdila, že jízdu ovlivnil její hypoglykemický šok a po nehodě rychle vypila placatici slivovice. Na tu prý narazila, když si sáhla do kapsy od kabátu pro kapesník. Žena se přitom dlouhodobě léčí ze závislosti na alkoholu.

Obhájce žádal zproštění

Žalobce považoval obhajobu za účelovou a dokonce naznačil možnost vězení. „Je to hraniční mezi podmíněným a nepodmíněným trestem. Musíme přihlédnout k výši zjištěného alkoholu, že jde o lékařku a také k rozsahu zranění postižené ženy,“ upozornil.

Obhajoba naopak žádala zproštění a argumentovala hlavně tím, že se alkohol před jízdou neprokázal. „Chybou policisty nebyl proveden druhý odběr krve, aby mohla být stanovena doba požití alkoholu. I když klientka nikdy nebyla diabetičkou, tak měla několikrát problémy s hladinou krevního cukru. Ten den od rána nejedla a podle znalce mohlo dojít k hypoglykemickému šoku,“ uvedl a zdůraznil, že nikdo nevyvrátil vypití slivovice po nehodě.

Soudce ale lékařku uznal vinnou a vyřkl verdikt dvouapůlletého trestu s tříletým podmíněným odkladem s dohledem. Dále nesmí čtyři a půl roku řídit motorové vozidlo, nadměrně požívat alkohol. Soud nařídil i zaplacení téměř tří set tisíc korun zdravotní pojišťovně a zraněné ženě.

„Hned po nehodě tvrdila, že nic nepila, až později přišla s verzí se slivovicí. Prázdná placatice se navíc nikde nenašla a ani nepovažuji za reálné, aby alkohol tak rychle vypila,“ vysvětlil soudce. Vávrová se líčení nezúčastnila a opakovaně odmítala průběh soudu jakkoliv komentovat. Žalobce i obhájce si ponechali lhůtu na odvolání, ale obhájce médiím řekl, že případ určitě nekončí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám