Hlavní obsah

Případ ženy, kterou zabil strom, skončil smírem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VIMPERK / ČESKÉ BUDĚJOVICE

Případ ženy, kterou před čtyřmi lety zabil na naučné stezce v šumavském Boubínském pralese strom, skončil smírem. Okresní soud v Prachaticích dohodu potvrdil. Pozůstalí zemřelé Jany Šauerové obdrží na základě tohoto rozhodnutí finanční náhradu ve výši téměř jednoho miliónu korun, kterou zaplatí pojišťovna Kooperativa, u níž jsou pojištěny Lesy ČR.

Článek

Dcery a manžel zemřelé obdrží každý 240 tisíc korun. „Soud ovšem mimo jiné považuje za prokázané, že ke dni 24. července 2004 byly v Boubínském pralese umístěny výstražné tabule s nápisem Pozor! Nebezpečí pádu stromu! Vstup na vlastní nebezpečí! Správa NP a CHKO Šumava byla tedy ve sporu úspěšná, neboť tím byla z její strany splněna prevenční povinnost,“ sdělil ve středu Právu mluvčí správy šumavského národního parku Radovan Holub.

S verdiktem je spokojený i advokát správy parku Miloš Tuháček. „Ze soudem schváleného soudního smíru a jeho odůvodnění vyplývá, ze Správa NP a CHKO Šumava není odpovědná za úraz způsobený paní Šauerové.

V řízení bylo dle soudu prokázáno, ze Správa řádně splnila povinnost upozornit na hrozící pády stromu v Národní přírodní rezervaci Boubínský prales. Soud tedy dal za pravdu důvodům, pro které Správa od počátku nemohla vyhovět žádosti rodiny Šauerových o náhradu škody,“ konstatoval Tuháček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám