Hlavní obsah

Svědkovi v kauze ukradené půlmiliardy hrozí stíhání

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Když policisté v březnu zatýkali údajného komplice půlmiliardového zloděje Františka Procházky Milana Čermáka, opírali se přitom zejména o svědectví mladíka, který byl prý u toho, když oba loni v létě plány na rekordní krádež spřádali. A právě na tuhle výpověď teď zaútočil Čermákův obhájce Jiří Teryngel: buď svědek lže, anebo mluví pravdu, ale v takovém případě by měl sám pykat za to, že připravovaný trestný čin nenahlásil.

Článek

Na policii tak tenhle týden podle zjištění Práva dorazilo Teryngelovo trestní oznámení na hlavního svědka pro podezření z porušení zákona v podobě nepřekažení trestného činu.

Podle advokáta to neudělal, přestože minimálně od podzimu mohl s policisty mluvit otevřeně, bez obav z jakékoliv pomsty. Právě od půlky listopadu je totiž dvacetiletý mladík ve vazbě kvůli podezření z pokusu o vraždu. Rekordní krádež se stala loni 1. prosince.

„Pokud policie svědkovi věří, pak by měl být stíhán na základě své vlastní výpovědi, v níž se sám dobrovolně přiznal, že se dozvěděl o přípravě zvlášť závažného trestného činu, ale pro jeho překažení nic neudělal. Selektivní výkon spravedlnosti, kdy vyšetřující orgány pomíjejí související trestnou činnost v honbě za objasněním trestné činnosti hlavní, prohlásil za nepřípustný i Ústavní soud,“ řekl k tomu Teryngel.

Zároveň dodal, že pokud naopak detektivové mají za to, že si mladík obviněný z pokusu vraždit všechno vymyslel, měl by být stíhán za křivou výpověď. „V takovém případě by pak policie měla vyvodit důsledky i směrem k mému klientovi,“ poznamenal advokát.

Údajný komplic je ve vazbě

Samotný Čermák ve své výpovědi podle informací Práva odmítl, že by ve zmíněné restauraci v danou dobu vůbec byl. Pražská policie se k nejnovějšímu vývoji ve sledovaném případu odmítla stejně jako státní zastupitelství s odkazem na informační embargo jakkoliv vyjádřit.

Čermák je v současné době v pankrácké vazební věznici, po Procházkovi policie stále neúspěšně pátrá stejně jako po necelé půl tuně peněz v hotovosti, které se začátkem prosince ze sídla bezpečnostní agentury G4S na pražském Žižkově ztratily

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám