Hlavní obsah

Parta dostala tresty vězení za únos, který sama unesená popřela

Právo, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PROSTĚJOV

Prostějovský soud byl v úterý zřejmě nejstřeženější budovou na Moravě. Hlídali ho policisté, vězeňská služba i speciální komando v kuklách a neprůstřelných vestách se psy a brokovnicemi. Soud projednával případ únosu mladé romské dívky skupinou mladíků loni v létě.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Lucián Daniš byl odsouzen ke čtyřem rokům vězení

Článek

Soud ale nejvíce překvapila sama dívka. Změnila výpověď a tvrdila, že ji skupina neunesla, ale že s ní odešla dobrovolně, protože chtěla být s jedním z únosců.

Únosce Lucián Daniš byl odsouzen ke čtyřem letům vězení. Ve spolupachatelství s ním se činu podle obžaloby dopustilo ještě dalších pět mužů. Jednoho z nich soud poslal do vězení na jeden rok, dalším čtyřem vyměřil tříleté podmíněné tresty.

„Byli jsme v šoku, mysleli jsme, že ji unesli,“ hájila se matka unesené před soudem na dotaz, proč se liší její výpověď od předchozích tvrzení. „Přiznala se mi, že s ním šla dobrovolně, ona je v pubertě,“ tvrdila.

Také dvě svědkyně, které byly v okamžiku únosu na místě, proti svým předchozím výpovědím uvedly, že se dvojice vzala za ruce a společně nasedla a odjela. „Šlo o milostnou záležitost, že obžalovaný přišel s celou partou, je u nich běžné. Sama moje klientka dnes vše uvedla na pravou míru,“ přesvědčoval zmocněnec poškozené Oldřich Ševčík.

Zlomená noha při tahanici

Podle původní verze, s níž šel případ k soudu, pětice mladých Romů se vydala pro dívku autem do Prostějova z Ostravy loni v červenci. Hodinu po půlnoci ji na ulici před dalšími dvěma dívkami násilím naložili do auta

Přitom mělo dojít k potyčce, při níž si dívka zlomila stehenní kost. Mladíci odvezli děvče do Ostravy, kde ji svěřili dalšímu muži a nepostarali se přitom o poskytnutí lékařské péče. Teprve později ji odvezl do nemocnice, kde ji pak objevila policie a ta informovala rodiče.

„O tom, že došlo k únosu, nemám pochybnosti. Došlo k němu násilně, brutálním způsobem a s těžkou újmou na zdraví,“ opíral se o důkazy z přípravného řízení státní zástupce Ivo Černík.

Obžalovaní se odvolali

„Senát přihlédl k důkazům v přípravném řízení, mimo jiné k výpovědi poškozené, která byla vedena jako neopakovatelný úkon, protože by později mohla být ovlivňována,“ uvedla ve zdůvodnění rozsudku předsedkyně senátu Adéla Pluskalová. Obžalovaný Daniš, kterého přivedla k soudu eskorta z vězení, kde si odpykává jiný trest, se stejně jako ostatní na místě proti rozsudku odvolal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám