Hlavní obsah

Primář a dva lékaři jsou stíháni za smrt pacientky

– SOKOLOV
Právo, pab

Lékaři Krajské nemocnice v Sokolově čelí stíhání za úmrtí pacientky. Loni v červnu postoupila osmapadesátiletá žena banální laparoskopickou operaci na jejím gynekologickém oddělení, ale místo úlevy přišly nesnesitelné bolesti v břiše. Osm dní po zákroku zemřela na celkovou otravu organismu.

Článek

Za její smrt nesou podle policie vinu primář gynekologie a dva lékaři. "Všichni tři jsou stíháni pro trestný čin ublížení na zdraví s následkem smrti, kterého se měli dopustit z nedbalosti,“ potvrdila v pondělí Právu Jolana Číhová z Krajské policejní správy v Plzni.

Podle ní jsou lékaři obviněni podle přísnějšího paragrafu, protože údajně porušili důležitou povinnost vyplývající z jejich zaměstnání. Za to jim hrozí až pětileté vězení a zákaz činnosti.

Na operační lůžko žena ulehla 14. června. V průběhu zákroku došlo k porušení vnitřních orgánů. Konkrétně se mělo jednat o protržení tenkého střeva. Pacientka zemřela 22. června v důsledku infekce, která se šířila z dutiny břišní.

Bolesti měly pominout

Na smrti pacientky se podle kriminalistů podíleli všichni tři lékaři. Primář jako operatér měl pochybit při zákroku, další dva lékaři údajně zanedbali pooperační péči o ženu, která si po zákroku stěžovala na krutou bolest v břiše.

Nikdo ji však nevyšetřil a ze strany obviněných lékařů měla být naopak ujištěna, že bolesti pominou a že se nejedná o nic vážného. Umírající ženu se ještě pokoušeli zachránit lékaři z anesteziologicko-resuscitačního oddělení. To už ale bylo pozdě. "Policisté při sdělení obvinění vycházeli ze znaleckých posudků,“ uvedla dále Číhová.

Reklama

Výběr článků

Načítám