Hlavní obsah

Spor o kolo dostal muže za mříže

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Opilecký spor se sousedem o jízdní kolo si bude zřejmě ještě dlouho vyčítat čtyřiadvacetiletý Miroslav Berky z Letonic na Vyškovsku. Malicherná rozepře totiž přerostla v napadení a Krajský soud v Brně v pondělí poslal Berkyho na šest let do vězení za pokus o ublížení na zdraví.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Eskorta přivádí Miroslava Berkyho k soudu.

Článek

Státní zástupkyně vinila mladíka dokonce i z vraždy, soud se ovšem s jejím rozhodnutím neztotožnil. 

Ve středu 6. prosince se opilý Berky vracel v Letonicích z hospody domů, když uviděl na zápraží stojícího čtyřiašedesátiletého souseda Miroslava Holoubka.

„Nemohl jsem najít své kolo. Zeptal jsem se Holoubka, jestli ho neviděl no a pak jsem se začali hádat a prát. Nakonec jsem zjistil, že jsem kolo nechal doma,“ nezapíral Berky.

Podle soudu udeřil starého muže nejméně desetkrát pěstí do obličeje. Místní podivín Holoubek byl ale za necelý týden po šarvátce nalezen ve svém domku mrtvý.

Podle žalobkyně měl jeho smrt na svědomí právě Berky, který dle ní starce napadl a umlátil z obav, že by mu Holoubek mohl dělat problémy kvůli prvnímu napadení.

Soud neměl přímé důkazy

„Fyzicky muže napadl v úmyslu ho usmrtit, způsobil mu mimo jiné otevřenou zlomeninu dolní čelisti a zlomil mu jazylku,“ uvedla v obžalobě státní zástupkyně.

Soud se ale s její argumentací neztotožnil. „Nemáme žádný přímý důkaz toho, že by obžalovaný skutek spáchal. Přestože soud vyslechl několik svědků, všichni o údajné vraždě a pachateli jen slyšeli. Jejich výpovědi byly typu jedna paní povídala,“ řekl předseda senátu s tím, že někteří ze svědků o smrti starého muže zřejmě věděli více, než vypověděli.

„Nikdo ze svědků ale neměl dostatek vůle, paměti nebo občanské odvahy, aby celou věc osvětlil,“ dodal soudce.

Případ bude ale ještě posuzovat Vrchní soud v Olomouci, státní zástupkyně se totiž na místě odvolala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám