Hlavní obsah

Žena se zřítila ze skály u Buchlova

Právo, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUCHLOV

Ze skály u hradu Buchlov na Uherskohradišťsku se v neděli odpoledne zřítila devětadvacetiletá horolezkyně z Opavy. Zraněnou ženu vyprošťovali záchranáři z Uherského Hradiště a vrtulník ji transportoval do nemocnice v Brně.

Článek

„V neděli ve 14:32 hodin byli hasiči požádáni o pomoc při záchraně ženy po pádu ze skály u hradu Buchlov. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště s jedním zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na jedné ze skal u kaple sv. Barbory došlo k pádu a zranění ženy,“ uvedl mluvčí Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje Ivo Mitáček.

Podle prvních informací zdolávala sedmičlenná skupinka lezců skalní stěny u Barborky nedaleko hradu Buchlov na Uherskohradišťsku. Horolezkyně z Opavy spadla ze skály poté, co si údajně řekla o zrušení jištění svými partnery a následně toto rozhodnutí opomněla.

„Pádem z asi desetimetrové výšky si způsobila vážné zranění páteře v oblasti pánve a poranění paty jedné nohy,“ konstatoval Mitáček.

Záchranáři se na místo dostávali komplikovaně, s ohledem na možnou míru poranění nebylo možné se zraněnou pohybovat. Skupina profesionálně vycvičených lezců traverzovala skalní stěnu, aby ženu zafixovala na vakuové lůžko. Poté ji záchranáři asi kilometr snášeli po vrstevnicích až k sanitce. Ta ji převezla k vrtulníku Integrovaného záchranného systému z Brna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám