Hlavní obsah

Obžaloba na Spyru kvůli Babišovi byla podána

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Státní zástupkyně podala ve středu obžalobu na polského lobbistu Jacka Spyru kvůli údajnému pokusu o desetimiliónový podvod na miliardáři a majiteli společnosti Agrofert Andreji Babišovi.

Článek

„Mohu potvrdit, že jsme obžalobu poslali k Městskému soudu v Praze a že právní kvalifikace zůstává stejná jako na počátku. Jde tedy o pokus o podvod v prvním a čtvrtém odstavci,“ uvedla ve středu mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová.

Hrozí mu 12 let

Spyrovi tedy i nadále hrozí v případě uznání viny až 12 let za mřížemi. Pevně však věří, že se u soudu obhájí a bude osvobozen. „Počítám, že ano. Já jsem se ničeho nedopustil. Na záznamech z těch schůzek je spousta dalších věcí, které nikdo nevzal v potaz a které jsou v můj prospěch. Budu tedy po soudu požadovat jejich prohlédnutí,“ řekl Právu Spyra. Již dříve prohlásil, že vše, co se dělo na jednáních s Babišem, byla jen cílená provokace, kterou chtěl prokázat domnělé korupční jednání samotného majitele Agrofertu.

Spyra ale podle obžaloby požadoval loni v květnu na jedné ze schůzek v budově Agrofertu 10 miliónů korun za to, že zabrání Babišově možné kriminalizaci či vyšetřování v Polsku. Babiš však prostřednictvím svého advokáta vše oznámil policii, která po další schůzce v Agrofertu Spyru i jeho domnělého komplice Tomáše Kejlu zatkla. Polský lobbista pak strávil ve vazbě přes čtyři měsíce. Kejla zůstal sice na svobodě, ale loni v listopadu náhle zemřel kvůli požití léků ve spojení s alkoholem.

Spyra doufá, že soud dopadne stejně jako v kauze „pět na stole v českých“, v níž figuroval jako svědek a kde někdejšího tajemníka premiérů Zdeňka Doležela zprostili obžaloby ze stejného skutku.

Babiš se k podané obžalobě nechtěl vyjadřovat. „Mně to nepřísluší hodnotit,“ uvedl pouze. Nemínil se příliš vracet ani k loňským schůzkám se Spyrou. „Mě se pokouší podvést tolik lidí, že už ani nejsem překvapený. Když si někdo objedná mé odposlechy, tak co chcete ode mě slyšet,“ narážel na to, že zřejmě policie nasadila na jeho osobu minimálně dvakrát z podivných důvodů odposlechy. První z nich, údajně pořízené Útvarem pro odhalování organizovaného zločinu, se prý snažil Spyra Babišovi prodat za milión korun.

O existenci dalších odposlechů na Babiše před dvěma týdny informoval server Aktuálně.cz s tím, že tentokrát byly pořízeny v souvislosti se stamiliónovými tunely ve státní společnosti Čepro. Jenže transakce, které policie šetří, se podle serveru Babiše vůbec netýkají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám