Hlavní obsah

Zaběhlí psi rozsápali ovce na domažlické farmě

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DOMAŽLICE

Mrtvé a potrhané ovce za sebou nechali v sobotu ráno dva rozběsnění psi, kteří napadli stádo na pastvině u Pocínovic na Domažlicku. Dvě ovce a dvě jehňata našel farmář Jan Bečvář již bez známek života, tři zvířata sice žila, ale byla v takovém stavu, že je musel nechat utratit.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Na tento pohled farmář Jan Bečvář (na snímku) dlouho nezapomene. Sedm jeho ovcí rozsápali psi.

Článek

Další čtyři poraněné kusy se snad podařilo přivolanému veterináři zachránit. Po majitelích psích zabijáků zatím marně pátrá policie.

„Byl to hrozný pohled,“ řekl Právu Bečvář. Hodnotu ztracených zvířat odhaduje na deset tisíc, další dva tisíce dá za kafilérii. „Čert vezmi peníze, ale člověku to přijde strašně líto. I když původně to vypadalo, že bude ještě hůř,“ konstatuje Bečvář.

Masakru si ráno všimla paní bydlící poblíž pastviny, která také majitele stáda přivolala. „Psi jsme už přímo neviděli, ale ze stop se nechá vyčíst, že jeden byl větší, asi vlčák, a druhý malý, zřejmě nějaký podvraťák,“ míní Bečvář.

Louka, na které se původně padesátitříhlavé stádo páslo, je oplocená. „Psi se museli dostat dovnitř skulinou kolem vrat,“ soudí Bečvář. „Komu patří, nevím. Ale pravděpodobně se zaběhli někomu ze vsi. To už ale nikdo nevypátrá a peníze zpátky také nedostanu,“ dodává rezignovaně.

Policie se případem sice zabývá, zatím však zjistila jediné - jedním ze psů byl skutečně německý ovčák. „Po jeho majiteli pátráme, hrozí mu pokuta až třicet tisíc korun,“ upozorňuje domažlická policejní mluvčí Vladislava Čejková.

Starosta Pocínovic Václav Svoboda (NK) říká, že jde v obci o výjimečný případ. Podle farmáře ale není první. „Teď byl dlouho klid, ale psi stádo dvakrát napadli už dřív, počátkem devadesátých let. Tehdy to odneslo celkem asi šest zvířat. A nevyšetřilo se také nic,“ uzavírá Jan Bečvář.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám