Hlavní obsah

Policie: našli jsme zatím 30 kilogramů destiček z Terezína

Právo, Novinky, koc, rav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ředitel odboru obecné kriminality ÚSKPV Jan Noga, který vede vyšetřování případu, v úterý na dotaz Práva popřel spekulace, že by policisté zajistili takřka všechny bronzové desky z terezínského hřbitova.

Foto: Karek Otcovský, Právo

Sběrna v Nehasicích na Lounsku

Článek

„Trvám si na svém, že jsme do současné doby nalezli 30 kilogramů poškozených destiček. Byly objeveny ve sběrně v Nehasicích na Lounsku. Většina jich je poškozených tím, jak je zloděj vylamoval na hřbitově. Jde o materiál, který praská,“ řekl Právu Noga.

Možného, již vytipovaného pachatele, podle něj policisté zatím přes veškerá opatření nezadrželi. „Pokud se to nepodaří během úterní noci dotáhnout, obrátíme se ve středu na média o pomoc. Podle toho množství, které bylo odcizeno, způsobení škody i způsobu provedení to vypadá, že to udělalo více pachatelů. Věřím, že se nám tuto skupinu lidí povede rozkrýt,“ doplnil Noga.

Od zatím neznámého zloděje destičky údajně vykoupila sběrna v Nehasicích na Lounsku. Majitel „podezřelé“ sběrny, nacházející se zhruba 50 km od Terezína, již v pondělí Právu tvrdil, že s případem nemá nic společného. V úterý položil telefon, jen co zjistil, kdo mu volá.

Litoměřická policejní mluvčí Alena Romová Právu v úterý také potvrdila nález jen 30 kg destiček v severočeské sběrně. „Aby nebylo narušeno vyšetřování, platí nadále informační embargo,“ připomněla s tím, že pachatel nebyl zatím zadržen.

Zloději hrozí až osm let vězení

Dále uvedla, že usvědčený zloděj může dostat až osmiletý trest vězení. Provozovateli sběrny bude muset policie prokázat, že věděl o tom, že je zboží kradené. „Pokud zástupce sběrny vědomě vykoupí věc pocházející z trestné činnosti, dopouští se trestného činu podílnictví, za což mu hrozí trest odnětí svobody až na dva roky,“ řekla Romová

Krádež 327 destiček oznámila policie minulé úterý, nakonec zjistila, že chybí ještě dalších 497. Zloději tímto ohavným činem způsobili škodu za 2,5 miliónu korun.

Vedení památníku chce bronz nahradit pryskyřicí smíchanou s bronzovým práškem, která kov údajně dokonale imituje. Umělohmotné kopie, které budou pro zloděje bezcenné, by bronzové originály měly nahradit do 18. května, kdy se na hřbitově koná tradiční Terezínská tryzna.

Ministerstvo kultury chce do dvou týdnů připravit projekt ochrany areálu zahrnující kamerový systém. Kolik projekt na ostrahu areálu bude stát, mluvčí ministerstva Jan Cieslar neuvedl. Instalaci kamer musí totiž ze zákona předcházet výběrové řízení na dodavatelskou firmu. Od pondělí hlídá hřbitov před případným dalším pleněním bezpečností agentury Dora Security.

S nabídkou čtyřiadvacetihodinové ochrany památníku bez nároku na odměnu přispěchala včera Národní garda, kterou tvoří vojensky organizované oddíly ultrapravicové Národní strany. Zemský velitel gardy Michal Kubík v otevřeném dopise řediteli Munkovi garantuje, že po dobu služby jeho lidí by se do areálu hřbitova nedostaly nepovolané osoby.

Munk považuje nabídku Národní gardy za nepřekonatelnou drzost a rezolutně jí odmítá. „Je to nehorázná provokace. Členové Národní gardy památník nikdy hlídat nebudou a pokud sem přijedou, zavolám na ně policii,“ řekl Právu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám