Hlavní obsah

Zřejmě kvůli LTO chtěli podnikatelé zabít konkurenta

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Krajský soud v Brně v pondělí projednával případ starý přes třináct let, který se týkal nechvalně známých divokých obchodů s lehkými topnými oleji (LTO). Na programu nebyly tentokrát daňové úniky, ale příprava odstranění obchodního konkurenta.

Foto: Petr Kozelka, Právo

K soudu dorazili pouze Tomáš Jalůvka a Jaromíra Šmédková.

Článek

Bývalé podnikatele s LTO ze Zlínska Tomáše Jalůvku, Hanu Novákovou a Jaromíru Šmédkovou viní státní zástupkyně ze zosnování trestného činu vraždy. Podle žaloby se totiž měli společně smluvit na zavraždění svého obchodního partnera, německého podnikatele z Mnichova, Rudolfa Gucka.

K činu mělo dojít v polovině devadesátých let. „Na jeho odstranění byli najati tři Slováci, kteří měli za celkem 600 000 Gucka odstranit. Polovinu měli dostat předem, polovinu potom,“ líčil plány trojice spiklenců u soudu Jalůvka.

Podnikatele převezli na Slovensko na falešné doklady

Německý podnikatel měl ale zabavený pas a proto se zabijáci společně s Jalůvkou vydali do Mnichova i s falešnými doklady, které hodlali podnikateli poskytnout, aby s nimi mohl překročit hranice. Sám Gucko měl totiž podle všeho ve své domovině problémy s policií a hodlal ze země zmizet.

Janůvka, Gucko a zabijáci, vyrazili z Mnichova na Slovensko, kde německého podnikatele zavřeli na chatě kdesi v lesích u Nitry. „Gucko mi pak volal, že ho tam škrtili drátem a píchali šroubovákem,“ lovila v paměti Šmídková. K vraždě ale nakonec nedošlo a Gucko odjel zpátky do Německa.

Spletitý případ, v kterém je mnoho jeho účastníků již po smrti, nezřídka násilné, se projednává před brněnským soudem už po druhé. Původní rozsudek totiž Vrchní soud zrušil a případ vrátil k novému projednání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám