Hlavní obsah

Policie obvinila z podvodu úředníka pražského magistrátu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Úředníka pražského magistrátu podezřelého z podílu na ztrátě padesáti miliónů korun obvinila v úterý policie z trestného činu podvodu. Policie v pondělí prohledala kancelář odboru městského investora a poté pracovníka magistrátu zadržela.

Foto: Profimedia.cz

Budova pražského magistrátu na Mariánském náměstí v Praze

Článek

Informaci o obvinění potvrdila v úterý mluvčí Městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová s tím, že v nejbližší době bude podán návrh na vzetí do vazby. Peníze už dříve zřejmě kvůli podvodu odešly z magistrátu na jiný účet, než měly.

Již dříve zatkla policie v souvislosti s případem čtyři lidi, které za trestný čin podvodu stíhá ve vazbě. Podle mluvčího magistrátu Jiřího Wolfa nebyl žádný z nich na magistrátu zaměstnán.

Zajistit se podařilo jen 5,5 miliónu korun

Peníze odešly na jiný účet kvůli chybným údajům na faktuře. Podle úřadu byl spáchán trestný čin, a to zřejmě v organizované skupině. Na jiné místo byli přeřazeni dva úředníci a dvě úřednice investičního odboru. Pracují nyní v jiných odborech. Obviněný pracovník magistrátu byl nejspíš jedním z nich.

Částka měla odejít na účet stavební společnosti Skanska. Ve skutečnosti byla převedena na konto firmy Garok, které je vedeno ve stejné bance. Účet údajně patří dvaadvacetiletému Litevci. Z konta peníze putovaly na další účty. Podařilo se zablokovat jen asi 5,5 miliónu korun.

Na jiné místo byli přeřazeni do ukončení vyšetřování všichni úředníci, kteří mohli s dokumentem přijít do styku. Pracovali v oddělení ekonomiky a financování staveb. Těmto úředníkům byl zablokován přístup do účetního systému. Odbor už také neproplácí žádné faktury, hradí je odbor účetnictví.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám