Hlavní obsah

Na schodech paneláku ve Vsetíně leželo novorozeně

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VSETÍN

Jedno až dvoudenní holčičku objevila v pátek večer na chodbových schodech panelového domu ve Vsetíně čtrnáctiletá dívka, která se vracela domů z vycházky. Dítě bylo podle lékařů v pořádku, mělo jen obvyklou novorozeneckou žloutenku.

Článek

Několikadenní holčička je nyní v péči lékařů novorozeneckého oddělení Krajské nemocnice Tomáše Bati. Podle mluvčí nemocnice Karly Havlíkové je její stav stabilizovaný.

Bezprostředně po nálezu dítěte nájemníci domu přivolali policii. Ta následně vyslala do Jiráskovy ulice rychlou záchrannou službu. „Bylo okamžitě odvezeno k ošetření. Dítě bylo v době nálezu oblečeno v čistém oblečení a bylo zabalené, dalo by se říci, že o ně bylo postaráno,“ sdělil TV Beskyd Ivo Novák z obvodního policejního oddělení ve Vsetíně. Holčička podle něj měla na sobě bílé dupačky, bílou čepičku a růžový pruhovaný svetřík.

Neznámá matka dítě na svět porodila pravděpodobně mimo porodnici. Po rodičích nyní pátrá policie. Jestli dítě odložila matka, nebo někdo jiný, není jasné. Matka může mít po neodborně provedeném porodu zdravotní komplikace.

Letos v České republice přibude šest babyboxů

Asi třicet kilometrů od Vsetína je při Krajské nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně umístěný od začátku prosince loňského roku babybox - speciální schránka na odložené novorozeňata.

„Člověk ale nemůže očekávat, že bude žena chvíli po porodu s dítětem cestovat několik desítek kilometrů do Zlína. Navíc těžko takové matce vyčítat, že odloží své dítě, když například trpí poporodní psychózou. Je rovněž možné, že byla maminka v nelehké sociální situaci, ze které nenašla jiné východisko. Tak alespoň očekávala, že její děťátko někdo rychle najde,“ snažil se Právu vysvětlit možné příčiny podobného selhání matky Ludvík Hess, autor myšlenky instalace babyboxů po nemocnicích České republiky.

Do konce loňského roku se Hessovi podařilo umístit celkem sedm speciálních schránek pro odložené děti. V letošním roce přibude dalších šest, a to v Mladé Boleslavi, Sokolově, Příbrami, Ostravě, Frýdku-Místku a Liberci. „Těsně před podpisem je instalace babyboxů v Kolíně, Kladně, Šumperku a v Nymburku,“ dodal Hess.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám