Hlavní obsah

U vinaře našli celníci tajnou výrobnu kořalky

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY

Nelegální sklad lihu odhalili západočeští celníci ve sklepních prostorách rodinného domu v Karlových Varech. Objekt patří podnikateli, který od roku 2005 v domě provozuje legální sklad šumivého a přírodního vína.

Článek

"V tajném úkrytu jsme zajistili celkem 1200 litrů lihovin a 230 litrů lihu neznámého původu, různé druhy aroma pro dochucení lihovin a technologické zařízení pro plnění do lahví,“ řekla mluvčí západočeských celníků Jitka Blahutová. Únik na spotřební dani ze zajištěného množství lihu celníci vyčíslili na bezmála čtvrt miliónu korun.

Úkryt celníci objevili pod paletami s přepravkami s vínem, pod nimi byl plechový kryt a pod ním plošina zdviže, která byla přístupem do suterénní výrobny. „Podzemní prostor byl padesát metrů dlouhý a půldruhého metru široký,“ upřesnila Blahutová.

Karlovarský podnikatel měl řádné povolení od celní správy na výrobu vína, které pak plnil do lahví a prodával v prodejně, která je součástí domu, nebo distribuoval do maloobchodní sítě.

„Celníci zjistili, že kromě toho nelegálně ve skrytém sklepním prostoru vyráběl z lihu neznámého původu lihoviny různých příchutí a plnil je do stejných lahví, ve kterých prodával víno. Na první pohled není patrné, že obsahem lahví je lihovina a nikoliv víno. Podnikatel se tak vyhýbal nejen placení spotřební daně z lihu, ale také povinnosti opatřovat lihoviny kontrolní páskou,“ pokračovala Blahutová.

Speciální útvar Celního ředitelství Plzeň nyní tento případ šetří pro podezření z trestného činu krácení daně a trestného činu nedovolená výroba lihu. Nelegální lihoviny a nádoby s lihem zajistil Celní úřad Karlovy Vary.

Reklama

Výběr článků

Načítám