Hlavní obsah

Kamarádovi bodl nůž do srdce, odpyká si deset let

Právo, Barbora Silná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LIBEREC

Deset let ve věznici s ostrahou má podle úterního rozsudku soudu strávit 54letý Oldřich Krouský z Liberce. Loni v září v silné opilosti bodl kamarádovi při oslavě nůž do srdce. Šedesátiletý Václav Saska zemřel prakticky okamžitě a pomoci mu nemohli ani přivolaní záchranáři.

Foto: Barbora Silná, Právo

Obžalovaný Oldřich Krouský (vpravo) se před soudem zodpovídal z vraždy.

Článek

Zároveň soud muži uložil ochranné ústavní protialkoholní léčení. Rozsudek není pravomocný, protože se proti němu obžalovaný odvolal. Státní zástupkyně se práva na odvolání vzdala.

Prošedivělý nuž s knírem ortel soudu přijal s pokorou. Sám si příliš nepamatoval, co se vlastně osudnou noc stalo. Samotné vraždě ale předcházela hádka, při které Saska z ničeho nic udeřil pěstí do obličeje obžalovaného.

Bydleli ve společném pronájmu

"Něco se mi v hlavě pomotalo, když mi napálil. Měl jsem v hlavně obrovský zkrat, nikomu jsem nikdy neublížil, kdybych to mohl vrátit, dal bych za to život,“ řekl před soudem Krouský. Václava Sasku znal mnoho let. Krouský s manželkou a Saska s přítelkyní dokonce společně bydleli v podnájmu v bytě, kde se potyčka stala.

Incident se odehrál 15. září loňského roku, když všichni společně slavili narozeniny Saskovy přítelkyně. Čtveřice se posilňovala prakticky celý den alkoholem - vínem, pivem i vodkou. Večer pak poslala Oldřicha Krouského manželka s oslavenkyní spát. Rozjařená společnost se ale na Krouského vkus bavila příliš hlučně, a proto je okřikl. Právě v ten moment za ním do pokoje přišel Saska a udeřil ho pěstí do oka.

Rána nožem zasáhla srdce

"Probral jsem se až v okamžiku, kdy jsem ho píchnul. Říkali mi, že jsem ho zabil, tak jsem chtěl, aby zavolali záchranku a policii,“ vyprávěl u soudu muž. Václavu Saskovi zasadil kuchyňským nožem ránu, která proťala žebro a zasáhla srdeční komoru. Krouský měl v době činu v krvi 2,4 promile alkoholu.

Soudní znalci neshledali u Krouského žádnou duševní poruchu. Vzhledem k jeho závislosti na alkoholu a jeho množství v krvi v době činu také potvrdili, že je výpadek paměti možný.

Reklama

Výběr článků

Načítám