Hlavní obsah

Na silnice se vrátilo náledí, na Plzeňsku zemřela spolujezdkyně

Právo, Novinky, ČTK, pab, jr, jjí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na hlavním silničním tahu Plzeň - České Budějovice se v úterý srazil kamión a dvě osobní auta. Pětatřicetiletá řidička automobilu Hyundai zřejmě dostala na namrzlé vozovce smyk a vjela do protisměru, kde se čelně střetla s protijedoucím kamiónem. Utrpěla zranění, její devětačtyřicetiletá spolujezdkyně na místě zemřela. Návrat mrazivého počasí zkomplikoval dopravu na různých místech země.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Osobní vůz Hyundai vjel po smyku do protisměru, kde se čelně střetl s kamiónem.

Článek

"Řidička dostala pravděpodobně smyk a vjela do protisměru. Projíždějící kamión se snažil střetu vyhnout, ale srážce už nezabránil," řekla Pavla Soukupová z okresního policejní ředitelství Plzeň - Jih.

Nehoda se stala v úseku mezi Zhůří a Nepomukem. Po srážce hyundaie s kamiónem ještě do nákladního vozu zezadu najel vůz Škoda Favorit. Silnice je nyní průjezdná částečně, policie pouští dopravu kyvadlově v jednom pruhu.

Největší potíže tradičně na Vysočině

Ujetá zledovatělá vrstva sněhu do dvou centimetrů komplikovala po ránu provoz na silnicích Vysočiny.

"Momentálně máme problém v obci Sazomín mezi Žďárem nad Sázavou a Ostrovem nad Oslavou, kde uvízl kamión, místo je ovšem průjezdné po místních komunikacích,“ popisoval situaci před osmou hodinou dispečer krajské správy a údržby silnic na Vysočině Jiří Hejnák. "Přestože silnice chemicky nebo inertem ošetřujeme, může nadále k nehodám docházet,“ doplnil.

Na dálnici D1 nastaly po ránu největší problémy v Velkého Meziříčí, kde na dálničním mostě na 144. kilometru ve směru na Prahu havarovalo několik osobních aut v levém pruhu do středových svodidel. Po půl sedmé se pak stalo několik dalších menších nehod na 160. a 167. kilometru a rovněž ve směru na Prahu.

"Havarovaná vozidla se už podařilo odstranit do odstavného pruhu, provozu nikde v současnosti nebrání,“ hlásil operační důstojník z policejního oddělení v Domašově. Série dálničních nehod komplikovala provoz zhruba jednu hodinu, nehody se naštěstí obešly bez zranění.

Komplikace v dopravě postihly i další části republiky

V horských oblastech Královéhradeckého kraje napadlo v noci několik centimetrů sněhu. Sněžení zasáhlo zejména Trutnovsko, Rychnovsko a Jičínsko. Někde může hrozit náledí. Řidiči proto musí jízdě věnovat zvýšenou opatrnost. Hlavní silnice v kraji jsou po chemickém ošetření mokré.

Zima se tři dny před jarní rovnodenností vrátila i na silnice v Pardubickém kraji. Ve výše položených oblastech leží na vozovkách slabá vrstva sněhu, ale nebezpečný je hlavně výskyt náledí. "Místy bude při vyjasnění v ranních hodinách možnost namrzání mokrých vozovek," uvedl provozní náměstek Správy a údržby silnic Pardubického kraje Václav Ouhrabka. Silničáři hlásí náledí zvláště na Chrudimsku, Hlinecku, Lanškrounsku, okolí Moravské Třebové, Pardubic, Vysokého Mýta a v Železných horách.

Kolem sedmé ráno spadla hustá bílá peřina sněhu na Zlínský kraj. "Ihned jsme do ulic krajského města i na hlavní tahy na Zlínsku vyslali sypače se solí a drtí, aby nedošlo ke kolapsu dopravy a předešlo se nehodám,“ řekl Právu dispečer zimní údržby zlínské správy silnic.

:. Vozidlo technických služeb ve Zlíně čistí ulice kolem zasněženého automobilu.foto: Právo/Aleš Fuksa

Sníh padal asi čtyřicet pět minut, místy ho napadlo tři až pět centimetrů, v lesních úsecích se tvořily klouzačky, protože nad ránem přituhlo. Sníh ležel po ránu i na výše položených místech na Vsetínsku, v samotném Vsetíně se již před osmou ráno rozpouštěl.

V Ústeckém kraji se kvůli počasí stalo už několik nehod. Na Mostecku dostal u Želenic ve směru na Bílinu kamión smyk na namrzlé vozovce a narazil do osobního auta a poté ještě do nákladní cisterny. Řidič byl lehce zraněn. Silnice už byla zprůjezdněna jedním pruhem, dopravu řídí policisté.

Dvě osobní auta také částečně blokují dopravu na 45. kilometru dálnice D8. Jedno je v protisměru, druhé v příkopu na střeše. Vozovka je ale částečně průjezdná. Na Děčínsku u Markvartic sjel do příkopu nákladní automobil a policisté museli kvůli jeho vyproštění uzavřít celou vozovku. Tyto nehody se ale obešly bez zranění.

Také jízdu po jihočeských silnicích může zkomplikovat náledí a nový sníh. Několik centimetrů sněhu napadlo přes noc na Prachaticku a Táborsku, časně ráno začaly namrzat silnice zejména na Českobudějovicku. Vyjely tam posypové vozy.

Náledí bude až do čtvrtka

Chladné počasí a náledí bude podle meteorologů trvat až do čtvrtečního rána. "Ranní teploty budou nadále pod bodem mrazu, budou se pohybovat od mínus jednoho do mínus pěti stupňů," řekla Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu s tím, že v noci se očekávají sněhové přeháňky.

Počasí by se mělo zlepšit v pátek a o víkendu, kdy ranní teploty vystoupí nad nulu. "Ale i příští týden bude velmi chladný. Například na velikonoční pondělí čekáme mrznoucí déšť a mrholení," dodala Honsová.

Od rána se v kraji stalo pět nehod, nyní je problematická hlavně cesta mezi Velešínem a Netřebicemi na Českokrumlovsku. Střetly se tam dva kamióny a silnice je částečně neprůjezdná, policisté řídí dopravu kyvadlově. "Příčinou byla zřejmě technická závada, jednomu z kamiónů prasklo kolo," upřesnil mluvčí jihočeské policie Jaroslav Beran.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám