Hlavní obsah

Policejní bodyguardi prohráli soud s vedením o platy

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Policejní bodyguardi z útvaru ochranné služby vyšší platy nedostanou. Pražský městský soud ve čtvrtek zamítl jejich žalobu, ve které se domáhali zařazení do vyšší tarifní třídy. S argumentem, že při bezpečnostních akcích řídí práci místní policie, ale neuspěli.

Článek

„Automaticky usuzují, že při chránění ústavních činitelů působí jako velitelé bezpečnostních akcí, což je neopodstatněné,“ řekla na dresu policejních ochránců soudkyně Hana Veberová. Zároveň dodala, že neoprávněný je i jejich požadavek na další desetiprocentní navýšení platu kvůli směnnému provozu.

Policisté nyní zvažují, že se budou proti rozsudku bránit kasační stížností k Nejvyššímu správnímu soudu. Trvají na tom, že za bezpečnost chráněných osob nesou plnou zodpovědnost a že při plnění svých úkolů rozhodují o podobě bezpečnostních opatření.

V praxi rozhodují o ochraně členové ochranky

„Soud konstatoval, že za bezpečnost ústavních činitelů je de facto zodpovědný příslušný okresní ředitel nebo naši šéfové v Praze. To by ale v praxi znamenalo, že všechny své kroky na místě budu muset nejdříve telefonicky konzultovat s nimi. Bezpečnost chráněných osob by tak mohla být ohrožena, protože by hrozilo například prodlení,“ řekl Právu Stanislav Nedorost, jehož žalobu soud zamítl.

„Ústavní činitelé by se asi divili, kdyby se jejich ochránci řídili důsledně verdiktem soudu,“ poznamenala k tomu jeho obhájkyně Hana Vopálenská.

Nedorost u soudu trval na tom, že v praxi jsou to právě ochránci, kteří rozhodují např. o tom, kolik v daném místě bude nasazeno na zajištění bezpečnosti chráněných lidí nasazeno lidí. „Na co tedy musíme mít vysokou školu, umět světové jazyky a splňovat spoustu dalších předpokladů, když vlastně o ničem nemůžeme rozhodovat,“ poznamenal další z policistů, který si však nepřál být jmenován.

Plat kolem třiceti tisíc hrubého

Celkem se s policií soudí pět příslušníků ochranné služby, dvě žaloby soud ve čtvrtek zamítl, další tři na líčení ještě čekají. Jejich šéf Lubomír Kvíčala verdikt soudu podle svých slov očekával. „Při jejich zařazování do sedmé platové třídy jsme se snažili být spravedliví a podle nás odpovídá náplni jejich práce. Skutečně není pravdou, že by oni veleli těm místním policistům,“ řekl Právu Kvíčala.

Podle něj si ochránci i s různými příplatky a odměnami vydělají asi 30 tisíc hrubého měsíčně. Pokud by u soudu uspěli, by to bylo zhruba o čtyři tisíce víc. Proti svému zařazení do sedmé platové třídy se policisté z Kvíčalova útvaru odvolávali, prezidium ale loni jejich stížnost zamítlo

Reklama

Výběr článků

Načítám