Hlavní obsah

Vichřice Kirsten byla milosrdná, přesto převrátila i nákladní auto

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během středy a v noci na čtvrtek se podle předpovědi meteorologů přehnala Českem vichřice nesoucí název Kirsten. Na rozdíl od nedávného orkánu Emma silný vítr tentokrát nezpůsobil větší škody. Přesto dokázal například v Praze převrátit mnohatunový nákladní automobil.

Článek

Hasiči vyjížděli likvidovat následky řádění vichru pouze v osmnácti případech. Zatímco v jižních Čechách osmkrát zasahovali u popadaných stromů a čtyřikrát u uvolněných střech, v Praze zaznamenali pouze jediný výjezd. "Zajišťovali jsme plech utržený ze střechy," řekl mluvčí pražských hasičů Vít Pernica.

Přesto právě v Praze museli řešit nezvyklou nehodu, když poryv větru v ulici Pod Lochkovem dokázal převrátit nákladní automobil poté, co řidič zvedl nákladní korbu, do níž se vítr opřel. Zraněný zaklíněný pracovník skončil po vyproštění v nemocnici.

Emma, která zasáhla Česko předminulý víkend, způsobila stamilionové škody. Popadané stromy zavinily přerušení provozu na čtyřech desítkách tratí a bez proudu se ocitl téměř milion odběratelů.

Sníh na horských silnicích

Na silnicích v horských oblastech Krkonoš a Orlických hor leží od čtvrtečního rána vrstva sněhu. Například na komunikacích v Orlických horách připadly až tři centimetry sněhu, silnice jsou však s opatrností sjízdné, vyplývá z informací silničářů. *

Na některých místech silný vítr vyvracel a lámal stromy, hasiči například ve středu večer odstraňovali spadlý strom ze silnice v Havlovicích na Trutnovsku. Podle meteorologů může během čtvrtka ve vyšších polohách kraje sněžit. Vítr, který může na hřebenech hor dosahovat rychlosti až přes 100 kilometrů v hodině, by měl k večeru slábnout.

Reklama

Související články

Emma zničila v lesích třetinu toho, co Kyrill

Víkendová vichřice Emma poničila podle zpřesněných odhadů v lesích státního podniku Lesy České republiky asi 1,7 miliónu metrů krychlových dřeva. V porovnání...

Výběr článků

Načítám