Hlavní obsah

Rychlost na silnicích by příští rok mohly měřit i soukromé firmy

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Právo měřit rychlost vozidel mají už v příštím roce dostat na základě živnostenského oprávnění i soukromé firmy. Vyplývá to z návrhu nového zákona o Policii ČR, který v únoru podpořila Topolánkova vláda. Pokud návrh schválí parlament a podepíše prezident, začne platit od 1. ledna 2009.

Článek

„Některé soudy přitom už dříve dospěly k závěru, že důkaz ze soukromého radaru je nezákonný a soukromé firmy nesmějí shromažďovat fotografie lidí, kteří překročili rychlostní limit,“ upozorňuje Václav Špička z Autoklubu ČR.

Precedensem bylo rozhodnutí královéhradeckého krajského soudu. Ten loni v květnu vyhověl žalobě řidiče, jemuž byla soukromou firmou naměřena nedovolená rychlost při průjezdu obcí Batňovice. Krajský úřad řidiči uložil pokutu, ale ten se u soudu úspěšně hájil tím, že doklad o spáchání přestupku byl nezákonně pořízen na zařízení provozovaném soukromníkem. Soudce dal řidiči za pravdu.

Za rychlost přes 40 % všech bodů

Podle platné právní úpravy je k měření rychlosti v silničním provozu oprávněna pouze státní a obecní policie. Poté, kdy byl v červenci 2006 zaveden v Česku bodový systém postihu neukázněných motoristů, si ovšem řada městských úřadů začala na měření rychlosti najímat soukromé firmy. Za překročení rychlostního limitu bylo dosud řidičům uděleno přes 40 procent všech bodů.

Ministerstvo vnitra si od výpomoci soukromníků při měření rychlosti slibuje, že se uvolní ruce policistům, kteří jsou dnes málo vidět přímo v silničním provozu.

Ani ministerstvo dopravy není proti tomu, aby se ve městech a obcích ještě zvýšil počet stacionárních radarů, které měří rychlost projíždějících vozidel. „Chceme docílit, aby se řidiči více obávali bodů, a úsekové měření rychlosti to může zajistit,“ řekl už dříve novinářům náměstek ministra dopravy Ivo Vykydal.

Řebíčkova komise návrh nepodporuje

Nepřiměřená rychlost způsobila téměř čtvrtinu z 13 340 nehod, k nimž letos v lednu došlo na českých silnicích a zahynulo při nich 63 lidí. Od riskantní rychlé jízdy tedy mnohé řidiče neodrazuje bodový systém ani tvrdé pokuty.

V expertní komisi, kterou loni v říjnu ustavil ministr dopravy Aleš Řebíček k připravě velké novely zákona o provozu na silnicích, ovšem měření rychlosti soukromníky nenachází podporu. Členové komise se naopak shodují, že má skončit praxe, kdy řidič několikrát překročí rychlost a ve správním řízení pak rovnou přijde o řidičák, protože dostane body i pokutu za každý z přestupků zvlášť.

Anketa

Měly by mít soukromé firmy právo měřit rychlost na silnicích?
Ano
8,3 %
Ne
91,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6596 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám