Hlavní obsah

Sběratel odjel na nákup a přišel o mince za milión

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SOKOLOV

Mince sbírá Ludvík Kilinger ze Sokolova už čtyřiatřicet let. Teď ale přišel šok. Stačilo pár desítek minut a o sbírku, kterou si celý dosavadní život hýčkal, nenávratně přišel. Bylo to jako blesk z čistého nebe. Do domu třiapadesátiletého numizmatika se v polovině ledna vloupal zloděj a starožitnou sbírku v hodnotě více než milión korun ukradl.

Foto: mak, Právo

Většinu cennějších mincí se muži podařilo prodat.

Článek

Kriminalisté lapku nyní dopadli, ale většinu cennějších mincí se mu už podařilo prodat.

"Je to k vzteku. Jeli jsme s rodinou jen nakoupit. Vrátili jsme se za necelou hodinu. Dům byl vzhůru nohama. Mince jsem měl schované v úložném prostoru postele v ložnici. Našel je tam,“ vzrušeně vypráví muž, kterého ke sběratelství mincí přivedl jeho prastrýc už v osmnácti letech.

Sbírka čítala přes patnáct set jak tuzemských, tak zahraničních zlatých a stříbrných mincí. Některé byly staré i devadesát let. Zloděj je potmě sesypával z kazet do tašky.

"Spousta jich byla poházena po podlaze a další byly popadané pod oknem, kudy vyskočil ven. Jak jsem to uviděl, tak jsem začal hrozně řvát. Bouchal jsem na všechny sousedy kolem, jestli zloděje neviděli a mohli jsme ho ještě třeba chytit. Pak jsem se vrátil a rozplakal se,“ pokračoval Ludvík Kilinger.

Pomoc potěšila

V první chvíli se chtěl na sběratelství vykašlat. "Kolegové mě ale přemluvili, abych pokračoval, že mně pomohou sehnat nějaké mince. Potěšilo mě to, i když takovou sbírku dohromady už nedám,“ uvedl dále numizmatik.

Vzteky pak vybouchl ještě jednou, a to jakmile se dozvěděl, za kolik sbírku zloděj prodal. "Byl prý ve dvou starožitnictví, kde mu vyplatili 75 tisíc korun. Když se později u výslechu na polici dozvěděl skutečnou hodnotu mincí, tak se rozbrečel, že to mohl udat dráž,“ řekl k tomu Kilinger.

Sběratel už nevěří, že se se všemi ukradenými mincemi ještě někdy shledá. "I kdyby se někde objevily v prodeji, nemůžu říci, že patří právě mně. Neměl jsem je nijak poznačené. Mince byly vydávané i v tisícových sériích,“ uzavřel numizmatik.

Mluvčí sokolovské policie Andrea Kávová potvrdila, že pátrání po zloději mincí nebylo vůbec jednoduché. "Kriminalisté chodili od jednoho starožitnictví ke druhému, až získali poznatky, které je nakonec přivedly k pachateli.

Ten větší část ukradených mincí prodal ve dvou numizmatických obchodech v Praze. Tamní obchodníci je ale vzápětí prodali dál. Totožnost kupců ale neznají. Nemají povinnost je evidovat,“ dodala Kávová s tím, že část ze sbírky zahraničních mincí zajistili policisté při domovní prohlídce u pachatele.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám