Hlavní obsah

Na klienta sociálního ústavu se zřítil strop

Právo, pch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TŘEBÍČ
Aktualizováno

V Jinošově na Třebíčsku se v pátek odpoledne zřítil strop na klienta místního Ústavu sociální péče. Hasiči zraněného muže z trosek vyprostili a předali do péče zdravotníků, kteří ho transportovali do brněnské nemocnice.

Článek

Informaci Právu potvrdili na Krajském úřadu kraje Vysočina, který ústav zřizuje. „Část stropu spadla z dosud neobjasněných příčin bohužel v době, kdy byli klienti uvnitř,“ popsala mluvčí úřadu Jitka Svatošová.

Podle ní byli zasaženi dva klienti, přičemž jeden lehce. Ředitel krajské záchranky Lukáš Kettner uvedl, že druhý z mentálně postižených mužů, asi 50letý, byl po ošetření přepraven vrtulníkem do brněnské vojenské nemocnice. „Jedná se o poranění hlavy. Dle našeho posouzení závažné,“ řekl.

Ředitelka ústavu Alena Brožková Právu sdělila, že se jednalo o pád cca 1,5 metrového kusu trámu, cihlové suti a rákosového podbití. „Dokážete si představit, jak se tenkrát dělaly stropy,“ přiblížila šéfka zařízení dvoupatrový objekt venkovského zámečku, v němž k havárii došlo.

Budovu posoudí statik

Vedení ústavu okamžitě vystěhovalo i všech 30 klientů z ostatních pokojů horního patra o poschodí níž a čeká se na verdikt statika. Zákaz vstupu zatím platí i pro půdu. „Ještě minulý týden po ní chodil požární preventista a žádný signál jsme nezaznamenali. Že by byly trámy prohnilé mi také nepřipadá jako pravděpodobné - vždyť máme novou střechu,“ diví se Alena Brožková.

Podle Jiřího Bíny ze sociálního odboru kraje Vysočina má kraj v zásobě i tzv. krizovou variantu. „Pokud by měla bát porucha v objektu závažná, museli bychom klienty z Jinošova dočasně přestěhovat do jiných zařízení. Kapacitně toho jsme schopni,“ ubezpečil.

Ústav má 70 lůžek. Díky modernizaci se v posledních letech snížila kapacita o 20 postelí. Zařízení poskytuje domov mužům i ženám s mentálním, případně i kombinovaným postižením.

Zámek zvaný Šenvald byl letním sídlem náměšťských Haugwitzů. Byl postaven koncem 18. století. Zámek tvoří čtyři jednopatrová křídla. Součástí areálu je rozsáhlý park. V roce 1945 zámek propadl státu. Po domově důchodců v něm vznikl ústav pro více než stovku mentálně postižených obyvatel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám