Hlavní obsah

Pozůstalí pohřbili oběti tragické havárie u Loun

Právo, Karel Otcovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LOUNY

Rodinný příslušníci a známí se ve čtvrtek přišli na hřbitov v Lounech rozloučit se třemi z osmi obětí tragické autonehody, která se odehrála ve středu 13. února na silnici 1/7 u Panenského Týnce na Lounsku.

Článek

Pozůstalí tří obětí havárie s fatálními následky se postupně scházeli, aby navždy dali sbohem svým příbuzným, přátelům či kamarádům. Do areálu lounského hřbitova proudily od rána davy lidí, aby se naposledy rozloučili se svými bližními. Jako první tak učinila rodina a přátelé devětačtyřicetiletého Alexandra Durdoně, jenž mikrobus smrti řídil.

Pohřeb v obřadní síni, při které k přítomným promluvil farář, pokračoval za doprovodu harmoniky průvodem k místu posledního odpočinku zesnulého, kde byla rakev spuštěna do hrobu.

Podobný průběh i atmosféru měl pohřeb čtyřiašedesátiletého Jána Salaye. Na poslední cestě ho doprovázely zhruba dvě stovky lidí. „Manžel byl zlatý člověk. Laskavý a pracovitý. Pro rodinu a vlastně pro všechny známé by se rozdal,“ řekla Právu o dvanáct let mladší vdova a připomněla, že milující choť zde po tragickém odchodu zanechal tři děti a pět vnoučat. „Všem nám bude hrozně moc chybět,“ dodala.

Během třetího čtvrtečního pohřbu byl pochován Jan Musil. Jeho těhotná přítelkyně zvládla obřad jen s vypětím všech sil, stejně jako většina pozůstalých. „Byl to strašně hodný kluk. Takovou smrt si nezasloužil,“ řekl Právu zlomeným hlasem Musilův otec Zdeněk. „Byl bych rád, aby viník nehody jednou vysvětlil mému vnukovi, proč musel jeho táta zemřít,“ dodal.

Údajný viník nechápe, proč ke střetu došlo

Viníkem tragické nehody je podle jedné z vyšetřovacích verzí řidič fabie, jenž ve stoupání směrem z Prahy na Chomutov, kde se vozovka rozšiřuje do dvou jízdních pruhů, na dvojité plné čáře předjížděl dva kamióny. Při manévru se bočně střetl s minibusem, který následně čelně narazil do druhého tahače.

Ve zdemolované dodávce našlo smrt osm dělníků.

„Vyšetřování nehody pokračuje. Čekáme na výsledky expertíz soudních znalců,“ řekl Právu velitel lounské dopravní policie Rudolf Náhlovský.

Řidič fabie v TV Nova vypověděl, že se nehoda odehrála jinak, než se spekuluje v médiích. Kamión prý předjížděl ve svém pruhu a nedokáže si vysvětlit, proč ke střetu s tranzitem vlastně došlo. „Do poslední chvíle jsem věřil, že se na vozovku všichni vedle sebe vejdeme,“ uvedl.

Rodiny budou zřejmě mít společného advokáta

Rodiny obětí a firma Ziki, u které zemřelí pracovali, zvolí zřejmě v případu soudního narovnání tragické autonehody společný postup. „Oslovili jsme brněnskou advokátní kancelář Antonín Fukal, která bude zastupovat zájmy firmy a přitom nabídne právní pomoc pozůstalým,“ řekl Právu podnikatel František Fedák. Zároveň ale nevyloučil, že některé rodiny si najmou vlastního advokáta.

První schůzku s advokátem naplánoval na příští týden, tedy až po dnešních a pátečních pohřbech obětí děsivé havárie. „Sejdeme se možná hned v pondělí, abychom se dohodli na dalším postupu,“ dodal Fedák.

„Z důvodu zákonné povinnosti dodržení mlčenlivosti nemohu zatím poskytnout k případu žádné informace,“ sdělil Právu advokát Antonín Foukal.

Stejně pochmurná atmosféra, která panovala ve čtvrtek na lounském hřbitově, se dá očekávat i během pátečních pohřbů dalších tří obětí tragédie. Dvě rodiny se rozhodly pro rozloučení bez obřadu v rodinném kruhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám