Hlavní obsah

Kulínský není deviant, jen preferuje mládí, zjistili znalci

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Bývalý sbormistr dětského pěveckého sboru Bambini di Praga Bohumil Kulínský netrpí duševní poruchou ani sexuální deviací. Je sexuálně přitahován mladými dívkami na prahu dospívání, které už mají počínající sekundární pohlavní znaky.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Bohumil Kulínský (vlevo) se svým advokátem Tomášem Sokolem před zahájením jednání.

Článek

Zjistili to znalci z oboru psychiatrie, klinické psychologie a sexuologie, kteří ve středu své nálezy sdělili senátu Krajského soudu v Hradci Králové.

Zjistili to znalci z oboru psychiatrie, klinické psychologie a sexuologie, kteří ve středu své nálezy sdělili senátu Krajského soudu v Hradci Králové.

„Nejde o pedofilii,“ upozornil sexuolog Antonín Brzek. „Pokud by dívka v tomto věku znatelné pohlavní znaky neměla, pak by byla zajímavá pro pedofila,“ dodal. Konstatoval také, že dívčí pěvecký sbor je pro heterosexuálního muže stimulující prostředí.

Experti se shodli, že Kulínský netrpí žádnou duševní chorobou či poruchou a za své činy je plně odpovědný. Ovládací a rozpoznávací schopnosti měl v rozhodném období zachovány a za své jednání je tedy plně zodpovědný.

Brzkův kolega Jiří Mellan připomněl, že Kulínského motivace nemusela být jen sexuální, ale vzhledem ke sbormistrově zaujetí pro uměleckou kvalitu sboru mohlo jít o snahu vylepšit pěvecký projev sboristek. „Mluvil o tzv. zpívání srdcem,“ řekl Mellan.

Vývoj jednotlivých vztahů Kulínského k dívkám označil za vzorový. „Postupnými kroky je získával, nevynechal žádnou fázi, jednal nenásilně a přestal, jakmile ucítil známky odporu. Patologický postup by byl, kdyby přeskočil vývojové fáze vztahu a hned vyžadoval soulož,“ poznamenal Mellan s tím, že Kulínský měl abnormálně vysokou sexuální apetenci.

Morálku si vykládá po svém

Klinický psycholog Slavomil Hubálek sbormistra charakterizoval jak mimořádně inteligentní, dominantní a nápadnou osobnost s narcisitními rysy, která výrazně projevuje emoce. Zároveň mu ale chybí empatie a v sexuální oblasti je nezdrženlivý.

„Hlásí se ke katolické morálce, ale vykládá si ji po svém. Má potřebu milovat a být milován, do jisté míry je obětí prostředí, v němž žil od narození. Jako mimino byl přivezen do sboru a jsem přesvědčen, že jej sboristky už tehdy obdivovaly a soutěžily mezi sebou o to, která jej povozí v kočárku,“ uvedl Hubálek.

Podle jeho zjištění žil sbormistr v prostředí, kde neexistovaly hranice mezi prací a soukromím. „Mohl si myslet, že erotizací vztahu mezi dirigentem a zpěvačkami dochází k zlepšení uměleckého výkonu,“ souhlasil Hubálek se sexuologem Mellanem. Upozornil také, že ve sboru zřejmě panovala atmosféra, v níž se nerespektoval přirozený stud pubescentů.

Ve středu vypovídaly také znalkyně, které vypracovaly znalecké posudky na dvě z poškozených sboristek. „U poškozené se projevila porucha přizpůsobení, případná sexuální zkušenost v nízkém věku mohla vést k problémům," řekla například psychiatryně Ludmila Volková k jedné ze sboristek. Stejně jako psycholožka Jitka Skramuská prohlásila, že při zkoumání dívek nezjistila nic, co by nasvědčovalo tomu, že by si bývalé sboristky své zážitky s Kulínským vymýšlely.

Bývalý dirigent, který vinu od počátku odmítá, čelí obžalobě z pohlavního zneužívání, útisku a ohrožování výchovy mládeže. Podle státního zástupce Jana Bohutínského se těchto trestných činů dopouštěl na sboristkách v letech 1984 až 2004, kdy zneužil devětačtyřicet dívek. Hrozí mu až dvanáctileté vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám