Hlavní obsah

Policie chytila za volantem už třetího opilého místostarostu z Trutnovska

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TRUTNOV

Už tři místostarostové obcí na Trutnovsku, usedající pod vlivem alkoholu za volant, skončili za poslední rok v síti policie. Hodnotu 2,05 promile nadýchal koncem minulého týdne například vrchlabský radní Jan Konvalina (Volba pro město).

Článek

Loni v listopadu řídil s 1,7 promile alkoholu v krvi místostarosta Havlovic Jaroslav Balcar (nezávislý). Byl odsouzen za trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky ke tří set hodinám obecně prospěšných prací a ročnímu zákazu řízení.

Kolegům sekunduje i místostarosta Dvora Králové nad Labem Petr Mrázek (Volba pro město) s půldruhém promile doposud nepravomocně odsouzený k třicetitisícové pokutě a tříletému zákazu řídit motorová vozidla.

Koncert si zpestřil vínem

Konvalina si minulý čtvrtek zpestřil koncert ve vrchlabském klubu Kotelna vínem. Před půlnocí nasedl do auta s úmyslem dojet přes město domů. "Zprvu jsem o autě ani nepřemýšlel. Chtěl jsem jít pěšky," popsal Konvalina. Další skleničkou však rozhodnutí změnil a vyrazil vozem.

"Vzpomněl jsem si, že ráno potřebuji brzy vyjet a nechtěl jsem se vracet pro vůz. Udělal jsem chybu. Závěry vyvodím, až celá věc pravomocně skončí," dodal Konvalina, který křeslo na radnici nechce opustit. Policie radnímu na místě odebrala řidičský průkaz.

"Nešlo o běžnou silniční kontrolu, nýbrž o akci policistů místního obvodu," přiblížil Konvalina.

"Postup policistů budí dojem, že Konvalinu jednoduše někdo udal. Jde celkově o nepříjemnou záležitost. Nebudu z toho nic vyvozovat," konstatoval starosta Vrchlabí Jan Sobotka (Zvon). "Zvláštní, že někteří nejmenovaní zdejší zastupitelé jezdí po městě často opilí a prochází jim to," dodal starosta.

Opilí radní neodmítli poskytnout krev

Konvalina, Balcar i Mrázek neodmítli krevní zkoušku, čímž justici de facto poskytli nezvratný důkaz proti vlastní osobě a ohrozili svoji politickou kariéru. Člověk odsouzený za úmyslný trestný čin nemůže vykonávat funkci radního.

"Nesplňuje zákonné požadavky pro výkon funkce," potvrdil soudce Okresního soudu v Trutnově Vladimír Řezníček. Hodnota alkoholu v dechu naměřená přístrojem Dräger neslouží soudu za objektivní důkaz. Řidiči překračující nadýchaným více než jedním promile hranici trestného činu, kteří odmítli krevní test, zpravidla nekončí u soudu nýbrž u přestupkové komise.

"Upřímně řečeno o této kličce jsem nevěděl. Nemám s tím žádné zkušenosti. Neviděl jsem proto důvod s policií nespolupracovat. Na krev jsem šel proto, že přístrojem naměřená hodnota, by mohla být nižší," domnívá se Konvalina.

Reklama

Výběr článků

Načítám