Hlavní obsah

Slovenský soud osvobodil Čechy obviněné z pytláctví

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BREZNO

Po více než třech letech rozhodl ve čtvrtek slovenský soud o nevině dvojice podnikatelů Zdeňka Boříka z Klatov a Václava Vaňáče z Písku, které od podzimu 2004 vyšetřovali slovenští policisté pro podezření z lovu chráněné zvěře.

Článek

Oba náruživé lovce státní zástupce stíhal za trestný čin pytláctví a porušování ochrany rostlin a živočichů. Za to jim hrozil až pětiletý trest vězení. Okresní soud v Brezně je nyní obžaloby zprostil.

„Nebylo prokázáno, že by spáchali trestný čin,“ řekla Právu soudkyně Věra Račeková. Rozsudek není pravomocný. Státní zástupce se odvolal. Případ tak dostane na stůl soudce krajského soudu v Banské Bystrici.

Odstřel zajišťoval organizovaný tým

Boříka s Vaňáčem zatkli slovenští kriminalisté v září 2004, kdy se společně zúčastnili legálního odlovu jelenů. V tu dobu už měla slovenská policie informaci o tom, že se oba myslivci předtím pokusili o nelegální odlov přísně chráněného tetřeva hlušce v okolí Brezna.

Zadrželi je a několik týdnů drželi ve vazbě. Odstřel podle policie zajišťoval dokonale zorganizovaný tým, tipy na lokality údajně dodával Slovák Ján Schon, který pracoval ve státním podniku Lesy SR a který byl spolu s oběma Čechy rovněž obžaloby zproštěn.

Do SR Vaňáč s Boříkem tehdy přiletěli soukromým vrtulníkem. Oba podle policie tvrdili, že stroj potřebovali pouze k rychlému přesunu na Slovensko, ale kriminalisté prošetřovali také podezření, zda nechtěli z helikoptéry lovit, protože tetřevi obývají většinou nepřístupný horský terén.

Na celém Slovensku 400 tetřevů

Trestní stíhání trojice obžalovaných okresní soud v Brezně už v roce 2006 zastavil. Žalobce proti tomu podal stížnost a Krajský soud v Banské Bystrici rozhodnutí soudu nižšího stupně zrušil. Trestní stíhání tak dál pokračovalo.

Tetřev je na Slovensku zákonem chráněný. Už několik let se nesmí střílet. „Podle posledního sčítání žije v okrese Brezno 150 až 200 kusů, na celém Slovensku pak asi 400,“ sdělil Dušan Brozman, tajemník slovenského mysliveckého svazu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám