Hlavní obsah

Po pasácích z reportáže CNN půjde policie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEPLICE/PRAHA

Policie bude pátrat po mužích, kteří nabízeli české prostitutky k "pronájmu" do nevěstinců ve Velké Británii v reportáži britské televize ITN, kterou odvysílala i spřízněná stanice CNN. Reportér natáčel skrytou kamerou v Dubí. Pasákům hrozí v případě usvědčení přísné tresty.

Článek

"V reportáži se objevují konkrétní osoby, takže je budeme prověřovat. Jeden z nevěstinců, kde se reportáž natáčela, má být v Dubí, nemělo by tedy být těžké dohledat osoby, které na kameru mluví. Jde ale o rozhovory s pasáky, těžko říct, zda jsou hodnověrné,“ uvedla mluvčí teplické policie Ilona Novotná.

Policisté podle ní prověří všechna tvrzení obsažená v reportáži. "Pokud se ukáže, že se zakládají na pravdě, a k podobnému obchodování dochází, začne vyšetřování,“ říká Novotná.

Teplice prý prostituce netrápí

"Až do současné doby jsme v Teplicích podobný případ nevyšetřovali,“ dodává policistka.

Ani podle velitele teplických strážníků Michala Chdleho není prostituce pro tamní městskou policii momentálně největší bolestí.

"S problémem prostituce přijdeme do styku jen v případě rušení veřejného pořádku a v poslední době jsme nic nezaznamenali. Ani v okolí nevěstinců nedochází k rušení nočního klidu a nevzpomínám si, že bychom zasahovali někdy vevnitř,“ uvedl Chrdle.

:. Záběr skrytou kamerou na muže, který nabízel pronájem dívky Gabriely. Foto: repro CNN

Reportáží se zabývají i kriminalisté v Praze

"Informaci o reportáži jsme dostali a obsah prověřujeme. Sami žádný poznatek o tomto typu obchodu nemáme. Zatím se k tomu nedokážu vyjádřit,“ uvedla Alena Kolářová z pražské mravnostní kriminálky.

Kdyby se potvrdilo, že severočeští pasáci prodávají prostitutky do zahraničí, pachatelům by hrozily přísné tresty. "Šlo by o trestný čin obchodování s lidmi za účelem pohlavního styku, kde hrozí tresty od jednoho do pěti let. Členům organizované skupiny by za takový čin hrozilo až osm let vězení,“ říká Ilona Novotná.

Reportáž byla zavádějící

Reportér britské televize ITN Chris Rogers použil materiál natočený v Dubí pro svou sérii reportáží o prostituci v Evropě. Vydával se za zástupce sítě nevěstinců EUrotica a snažil se pro svůj fiktivní podnik získat dívky z Česka. Reportáž ale začíná záběry na Prahu a vyvolává domnění, že se případ udál v hlavním městě, navíc autor mylně tvrdí, že prostituce je v ČR legální.

Rogers v reportáži nedal prostor pro vyjádření českým úřadům ani policii. Obchod navíc nedokončil, takže není jisté, zda muži chtěli prostitutky opravdu do Británie poslat, nebo z něj chtěli jen podvodně vylákat peníze.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám