Hlavní obsah

Policie se znovu pustila do kauzy biolíh

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Korupční kauza biolíh. Loni na jaře sice zacloumala českou politickou scénou a stala se i důvodem pro sepsání Kubiceho zprávy, ale první pokus policie o její dotažení skončil ostudou. Státní zástupkyně totiž v létě kauzu smetla ze stolu. Teď se ale podle informací Práva do aféry pustili detektivové znovu.

Článek

Jsou tu ale rozdíly. Z úplatkářství se totiž stal podvod, podezřelých už není šest, ale jen jeden a vyšetřování už nepovedou detektivové z elitního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), ale jejich kolegové ze středočeské kriminálky.

Policie původně stíhala dva majitele společnosti Bioferm Jaromíra Janatu a Rostislava Poláka, že předali 15 miliónů korun lobbistovi Františku Vybíralovi, aby jim pomocí úplatků zajistil vstřícnost státních institucí v souvislosti s chystaným zadáváním lukrativních státních zakázek na výrobu biopaliv.

Státní zástupkyně pro Prahu 1 Jana Herzegová ale v červenci stíhání všech šesti obviněných zastavila s tím, že o korupci nešlo a 15 miliónů nebyly peníze na úplatky, ale řádná půjčka zanesená do účetnictví.

Zastavení stíhání posvětila i Vesecká

Toto rozhodnutí později posvětila i nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká, která ale zároveň konstatovala, že by mohlo v tomto případě jít o podezření z podvodu. A právě to teď mají podle pokynů státních zástupců prověřovat středočeští kriminalisté.

„Podezření z podvodu už ale směřuje pouze k jedné osobě, konkrétně k té, která inkasovala zmíněných 15 miliónů. Není ale vyloučené, že se během dalšího šetření okruh podezření rozšíří,“ řekl k tomu Právu žalobce Petr Jirát ze středočeského krajského státního zastupitelství, který má případ na starosti.

Kromě Vybírala a dvou majitelů kolínského lihovaru si obvinění původně vyslechli i dva vysocí ministerští úředníci a někdejší členové tehdy vládnoucí ČSSD Josef Láznička a Ludmila Schwarzová, stejně jako další lobbista Josef Jurka. Všech šest obviněných strávilo několik týdnů ve vazbě, například Schwarzová od té doby mluví o tom, že bude po státu požadovat odškodnění.

Teď se podle informací Práva mají s ostatních aktérů kauzy kolem Vybírala stát svědci.

Kriminalisté nyní čekají, až dostanou kompletní spis k celému případu od kolegů z ÚOOZ.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám