Hlavní obsah

Vraždu manžela chtěli zaplatit z půjčky, soud je osvobodil

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Neobvyklý případ projednával v pátek Krajský soud v Brně. Před senátem stanula jednačtyřicetiletá Iveta Zápařková a její o sedm let starší druh Pavel Látal z Prostějovska. Žalobce je vinil, že loni v létě chtěli najmout nájemného vraha na zabití manžela Zápařkové, který ji týral a ona od něj chtěla odejít. Oba nakonec od činu upustili a soud je osvobodil.

Článek

Látal se obrátil na svého švagra, bývalého policistu, o kterém se domníval, že má styky s podsvětím. „Původně jsme chtěli Ivetina manžela jen zbít. Pak sem ale před Ivetou chtěl ukázat, jaký jsem mafián, a proto jsem souhlasil s tím, že ho rovnou zabijeme,“ napsal Látal v dopise, kterým se hájil.

Jeho švagr se ale obrátil na kriminalisty. Na schůzku s Látalem v restauraci Haná v Prostějově, které se zúčastnila i Zápařková, přivedl už kriminalistu, který se vydával za kriminálníka. Bylo dohodnuto, že se dvojice a údajný zločinec potkají znovu. Kriminalista přišel na druhou schůzku s policejním agentem, který vystupoval v roli nájemného vraha a nakonec se všichni domluvili, že za 170 000 nájemný vrah práci vykoná.

Problém kde vzít peníze

Oba policisté vypovídali před soudem v režimu utajených svědků a potvrdili, že dvojice s nimi skutečně o vraždě vyjednávala. Zápařková, která je podle soudních znalkyň podprůměrně inteligentní, i její druh, který je bezdomovcem v invalidním důchodu, ale narazili na problém, kde peníze vzít.

Možná pod vlivem sloganu „Půjčíme vám na cokoli“ uvažovali o úvěrových společnostech, pak ale zřejmě dostali strach a rozhodli se celou akci ukončit. „Trestnost činu zanikla, protože od konání dobrovolně ustoupili, ani nakonec nesháněli peníze,“ odůvodnila osvobozující rozsudek předsedkyně senátu.

S tím ale nesouhlasil státní zástupce, který se proti rozsudku na místě odvolal. Protože rozsudek není pravomocný, zůstávají Zápařková s Látalem i přes osvobozující verdikt stále ve vazbě.

Reklama

Výběr článků

Načítám