Hlavní obsah

Policie vyslýchala šéfa Vězeňské služby Kulu kvůli rušičkám

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Protikorupční policie v posledních dnech zesílila intenzitu své práce kvůli aféře kolem zpackané zakázky na rušičky mobilních telefonů v českých věznicích. Po jedenácti měsících sbírání materiálů a výsleších desítek svědků přišli v minulém a tomto týdnu na řadu hlavní aktéři případu. Jako poslední v úterý odpovídal na otázky kriminalistů generální ředitel Vězeňské služby ČR Luděk Kula.

Článek

U výslechu strávil i s přestávkami přes čtyři hodiny. „Samozřejmě se mě policie ptala na okolnosti té zakázky. Vysvětlil jsem, co vím. Já opravdu necítím, že bych udělal něco v rozporu se zákonem, rozhodně ne vědomě či úmyslně. To, že je ta zakázka zpatlaná, je pravda, a já obecnou odpovědnost přijímám, ale trestní odpovědnost absolutně odmítám,“ řekl Právu po výslechu Kula.

Toho v červnu za zmíněnou zakázku potrestal ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) snížením osobního ohodnocení o 15 procent po dobu tří měsíců. Pochybení, která zjistil kontrolní výbor Sněmovny i generální inspekce ministerstva spravedlnosti, nakonec kázeňsky i svou funkcí odneslo celkem deset současných či již bývalých zaměstnanců VS.

Došlo i na čistky, které se dotkly také dvou Kulových náměstků. Rezignoval první náměstek Zdeněk Kreuzzieger i ekonomická náměstkyně Radoslava Hüttnerová. O místo přišel rovněž právník generálního ředitelství VS Jiří Mach, který měl na starosti smlouvy na rušičky. Právě Kreuzzieger, Hüttnerová a společně s nimi také bývalý ředitel vězeňské a justiční stráže Miloslav Mádle jsou kvůli kauze rušiček podezřelí podle závěrů generální inspekce ministerstva vnitra dokonce ze spáchání trestného činu.

V případě Kreuzziegera a bývalého ředitele odboru vězeňské s justiční stráže (ten odešel z VS loni na podzim do důchodu) jde o porušování povinnosti při správě cizího majetku. Hüttnerová se prý mohla dopustit trestného činu pletichy při veřejné soutěži.

Také tato trojice má již podle informací Práva své výslechy na policii za sebou, například Kreuzzieger jej absolvoval tento týden v pondělí. Není vyloučeno, že právě někoho z těchto tří podezřelých policie nakonec obviní. Dosud se tak nestalo.

Podle informací Práva lze první závěry kriminalistů očekávat v lednu.

Z 50 miliónů je 16 pryč

Na nákup rušiček dostala vězeňská služba od vlády celkem 50 miliónů korun. Tyto přístroje měly vyřešit dlouhodobý problém se zločinci, kteří i v těch nejpřísnějších vězeních měli přístup k mobilním telefonům.

V prvních dvou věznicích vše zpočátku fungovalo. Kámen úrazu se objevil ve chvíli, kdy měly být rušičky zhruba za 16 miliónů korun dodány do věznic Kynšperk, Jiřice, Vinařice, Voráčov a Rýnovice. Zakázka byla bez výběrového řízení zadána firmě pb mont. Ta ale přestala plnit své závazky, navíc na místech, kde již byly rušičky instalovány, nefungovaly. Vězeňská služba proto vypověděla všechny smlouvy a nyní soudně po pb mont vymáhá 18 miliónů korun. Kula věří, že alespoň část státních peněz se podaří získat zpět, zbytek by pak měli zaplatit lidé, kteří jsou za špatnou zakázku odpovědní.

Reklama

Výběr článků

Načítám