Hlavní obsah

Prokurátorka Horákové se odvolala proti vině i trestu

Právo, rav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Někdejší dělnická prokurátorka Ludmila Brožová-Polednová, které počátkem listopadu uložil pražský městský soud osmiletý trest, se tento týden proti odsuzujícímu rozsudku odvolala.

Článek

„K našemu soudu bylo již doručeno odvolání paní Brožové, a to jak proti výroku o vině, tak samozřejmě proti výroku o trestu. V úterý předáme celý vyšetřovací spis i s tímto odvoláním vrchnímu soudu, který bude případ v odvolacím řízení projednávat,“ řekl Právu soudce Petr Braun, který Polednovou uznal vinnou ze spolupachatelství na několikanásobné vraždě v souvislosti s předem připraveným procesem s Miladou Horákovou a dalšími dvanácti lidmi z roku 1950.

Na popravišti tehdy skončila Horáková a další tři muži. Polednová, jež se v době procesu jmenovala Brožová, je tak vůbec prvním a zároveň posledním aktivním účastníkem 57 let starého zinscenovaného procesu, jehož české soudy potrestaly.

Výroky na adresu Horákové

"Zatímco textilačka Herainová z Kotony Beroun zvyšovala svůj výkon na automatických stavech, aby co nejvíce pomohla budovat naši republiku, obžalovaná Horáková v podzemí dávala dohromady nepřátelské bandy ke zničení naší republiky," uvedla Polednová v roce 1950 při závěrečné řeči.

Podle dřívějšího vyjádření Brauna však nelze očekávat, že by Brožová ve vězení nakonec skončila. „Všichni víme, že i kdyby byl rozsudek potvrzen odvolacím soudem, tak doktorka Polednová neodsedí ani jeden jediný den. Ten trest je vzhledem k jejímu věku 86 let a špatnému zdraví nevykonatelný,“ míní Braun.

Reklama

Související články

Prokurátorka Horákové dostala osm let

Městský soud v Praze vynesl ve čtvrtek vůbec první verdikt nad jedním z hlavních účastníků procesu s političkou Miladou Horákovou. Na lavici obžalovaných...

Výběr článků

Načítám