Hlavní obsah

Radary v Praze mohou odhalit kradený automobil

Novinky, pno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nový bič na zloděje aut připravil od ledna pražský magistrát ve spolupráci s městskou i státní policií. Vybraná stanoviště kamer budou napojena na databázi kradených aut. Město si od novinky slibuje snížení počtu krádeží aut v Praze.

Článek

Od ledna 2008 začne vozidla v metropoli monitorovat celkem 13 vybraných stanovišť kamerových systémů, které na základě spojených informací zachytí jak nepovolenou rychlost, tak průjezd kradeného vozidla.

Zkušenosti ze zahraničí

„Využití kamer vychází ze zahraničních zkušeností, kde se model kamerového systému velmi osvědčil. Stanoviště kontrol registračních značek na základě doporučení městské policie a Policie ČR umístíme v lokalitách pravděpodobných úniků odcizených vozidel z Prahy,“ uvedl náměstek pražského primátora Rudolf Blažek.

Policie navrhuje dalších 20 míst kontroly registračních značek vozidel. Ty boudou postupně instalovány podle finančních možností hlavního města Prahy. Od zavedení plošného systému kamer si policie slibuje snížení autokriminality v Praze během prvního roku o 20 procent.

Informace poputují nejdříve ke státní policii

Systém zatím dokázal vyfotit registrační značku, ale nedokázal rozpoznat kradené auto. On-line propojení úsekových měřičů s databází odcizených vozidel dá nyní policii během několika vteřin zprávu, že kolem projelo kradené vozidlo. Vyfoceného zloděje vozidla mohou policisté během několika okamžiků začít stíhat. První v pořadí přístupu k informacím bude republiková policie, jako druhá je policie městská.

Prioritou je rychlost zásahu

„Když budou nejblíže místa průjezdu podezřelého vozu strážníci, budou na místo vysláni oni bez ohledu na přednostní právo republikové policie. Rychlost zásahu je v těchto případech prioritní,“ řekl Rudolf Blažek. Navíc bude mít policie k dispozici jedno mobilní stanoviště využitelné kdekoliv v Praze.

Strážníci si od rozšíření kamerového systému on-line slibují pokles autokriminality, která na území metropole činí více než třetinu z celkového počtu 14 599 krádeží. „Je alarmující, že v Praze žije 10 procent obyvatel České republiky a každoročně se tady stane zhruba 30 procent krádeží z celkového počtu odcizených vozů,“ konstatoval Rudolf Blažek. To by se po zavedení nového monitorovacího systému, který financuje ze svého rozpočtu hlavní město, mělo změnit.

Reklama

Výběr článků

Načítám