Hlavní obsah

Za znásilnění 10 měsíčního syna dostal muž tříletý trest

Právo, Petr Pokorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TÁBOR

Muž, který letos v červnu znásilnil v Pelhřimově svého vlastního desetiměsíčního syna, půjde do vězení pouze na tři roky. Přitom mu ze zákona hrozilo za tento čin až dvanáct let. Senát táborské pobočky Krajského soudu v Českých Budějovicích se totiž ve svém úterním rozsudku přiklonil k názoru znalců z oboru psychiatrie a psychologie, že jednadvacetiletému Václavu Kučerovi více než vězení, prospěje ústavní sexuologické léčení.

Článek

To je také součástí vyměřeného trestu. Rozsudek je pravomocný. Státní zástupkyně Alena Píchová se, stejně jako Kučera, vzdala svého práva na odvolání. "Trest pod základní zákonnou sazbu není tak obvyklý, takže je to pro nás přijatelné okomentoval rozsudek Kučerův obhájce Karel Zach.

Po činu zajistil chlapci lékařské vyšetření

Svého syna Davida hlídal Kučera letos 18. června, když chlapcova matka odjela mimo město. Podle znalců z oboru psychologie byl muž sexuálně frustrovaný a měl zkratkovité jednání. Nahromaděné sexuální napětí si pak vybil na bezbranném dítěti, které análně zneužil.

Závažnost svého činu si ale uvědomil a synovi, který krvácel z konečníku, vyhledal lékařské ošetření. Kučera se ke svému činu u soudu doznal a opakovaně svého počínaní litoval. "To, co se stalo, mě velice mrzí. Budu to mít před očima do smrti. Manželka a kluk jsou pro mě nejdůležitější v životě," řekl ve své závěrečné řeči.

Znalci u něj nezjistili deviaci, Kučera je ale podle nich nevyzrálou osobností a jeho psychosexualita se stále vyvíjí. Ve stresové situaci by se podle nich opět mohl dopustit dalšího sexuálního deliktu.

Vězení není cestou k nápravě

"Není pochyb o tom, že obžalovaný je plně trestně odpovědný. Soud ale musel zvažovat jaká opatření povedou k jeho úspěšné nápravě. Existuje zde určité nebezpečí v případě pobytu obžalovaného na svobodě. Další opatření mají zejména směřovat k tomu, aby se toto nebezpečí eliminovalo," konstatoval v odůvodnění rozsudku předseda senátu Zdeněk Kučera.

Znalec z oboru psychiatrie Jiří Hrdlička připomněl, že tento typ trestanců je ve vězeňské hierarchii na nejnižší příčce žebříčku. Pobyt ve vězení by tak byl pro Kučeru sice trestem, nikoli však cestou k nápravě.

Celé hlavní líčení, včetně rozsudku sledovala v soudní síni matka zneužitého Davida. K verdiktu se nevyjádřila. Odmítla odpovědět i na otázky novinářů, zda se rozvede, či se ke svému manželovi po vypršení trestu vrátí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám