Hlavní obsah

Členové gangu dostali za loupežná přepadení pět až deset let

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

Vězením v délce od pěti do deseti let potrestal ve čtvrtek Krajský soud v Hradci Králové šest členů ozbrojeného gangu, který v letech 2005 až 2006 ve východních Čechách loupil se zbraněmi v rukou. Obžalovaní jsou ve věku od 24 do 38 let a podle zákonné sazby jim hrozily až dvanáctileté tresty.

Článek

Byli uznání vinnými ze spáchání trestných činů loupeže, krádeže, nedovoleného ozbrojování a porušování domovní svobody. Jejich bezohlednou návštěvu pocítila předloni na jaře například pobočka Komerční banky v Polici nad Metují na Náchodsku, hronovská prodejna Diskont Plus, benzinová čerpací stanice v Opočně na Rychnovsku nebo provozovna Tipsportu v Náchodě. V Hradci Králové loni v červnu neváhali přepadnout jednoho podnikatele v jeho rodinném domě. Svázali jej a nutili k vydání majetku tak, že mu u hlavy vystřelili z ostře nabité pistole.

Osm trestných skutků

Naposledy udeřili loni v říjnu, kdy přepadli benzínku v Rohenici na Rychnovsku. Aniž to ale tušili, čekalo tam na ně policejní komando, které lupiče po krátkém, leč dramatickém zásahu pozatýkalo.

Jak po skončení procesu prohlásila státní zástupkyně Lenka Faltusová, šéfem gangu byl třicetiletý Jindřich Šimon. "Ten tipoval vhodné objekty a ostatní je přepadali," řekla.

Soud jim napočítal celkem osm skutků s celkovou škodou přes dva milióny korun. Čtyři z nich se přiznali, Josef Špaček (24) svou výpovědí pomohl ostatní usvědčit.

Dva na svobodě

Mezi obžalovanými byla i blízká přítelkyně jednoho z pachatelů, dvacetiletá Jana Kysilková. Tu však soud osvobodil, neboť se žalobě nepodařilo prokázat, že s trestnými činy měla něco společného.

Na svobodu se vazby dostal dočasně i třicetiletý Jakub Pavelec, odsouzený k šestiletému žaláři. Jeho matka za něho složila půlmiliónovou kauci jako záruku, že se její syn nebude vyhýbat nástupu trestu.

Verdikt soudu není pravomocný, protože většina z obžalovaných si ponechala lhůtu k vyjádření, co učinila i Faltusová. "Tresty jsou poněkud mírnější, než jsem navrhovala," vysvětlila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám