Hlavní obsah

Policie vykázala z bytu ženu, která prý trýznila dceru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pražská policie ve středu kvůli domácímu násilí vykázala z bytu matku čtrnáctileté dcery. Poprvé od ledna, kdy začal platit zákon o vykázání, policie za ohroženou osobu označila dítě. Matka alkoholička údajně svou dceru opakovaně trýznila. Na problémy s matkou dívka upozornila nevlastního otce, který zavolal policii.

Článek

Dívku už kontaktovaly sociální pracovnice i poradkyně Intervenčního centra, které pomáhají obětem domácího násilí. Situace v rodině se podle Šusterové prudce zhoršila poté, co matka přišla o práci a začala pít.

"Matce nabídneme účast v programu pro násilné osoby a dívka se bude moct účastnit psychoterapeutické skupiny pro dospívající," řekla vedoucí pražského Intervenčního centra Marie Šusterová.

Kvůli domácímu násilí se začnou scházet odborníci

O takto složitých a podobných případech se bude mluvit na odborných setkáních, která na příští týden plánuje Centrum sociálních služeb Praha, pod nějž Intervenční centrum spadá. Sejít se mají zástupci justice, policie, městské policie, přestupkových oddělení, sociálních odborů, manželských poradců i neziskových organizací.

"Budeme tam řešit obtížnější případy, kdy se ochrana před domácím násilím zcela nedaří," řekl ředitel centra Tomáš Ján.

Z dat sdružení Bílý kruh bezpečí vyplývá, že za prvních devět měsíců letošního roku vykázala policie kvůli domácímu násilí z domácností celkem 665 lidí, z toho pět žen. Domácím násilím bylo bezprostředně ohroženo 664 žen a 25 mužů. Policejnímu zásahu a násilí v rodině přihlíželo 773 dětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám