Hlavní obsah

Za plánovaní vraždy podnikatele dostali 12 let

Právo, Novinky, Barbora Silná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LIBEREC

Z toho, že plánovali vraždu podnikatele Jiřího Svobody, najali si vraha a zaplatili mu, uznal ve čtvrtek odpoledne liberecký krajský soud vinnými tři muže. Právník Vladimír Kopta (61), správce konkurzní podstaty Ivo Čermák (45) a hoteliér Petr Baďouček (50) stráví podle rozsudku ve věznici se zvýšenou ostrahou dvanáct let. Obžalovaní se proti verdiktu senátu okamžitě odvolali, státní zástupkyně si ponechala lhůtu na rozmyšlenou.

Článek

"Motivem byla nepochybně snaha odstranit svědka Jiřího Svobodu, jehož výpovědi mohly vést k odhalení machinací v řádech desítek miliónů korun," řekla při odůvodnění rozsudku předsedkyně senátu Olga Fričová.

Podle obžaloby si muži najali na vraždu českolipského vymahače dluhů a recidivistu Fedora Hamburga, obstarali mu zbraň a zaplatili zálohu. "Dokonání činu zabránilo pouze to, že svědek Hamburg dostal obyčejný strach," podotkla předsedkyně senátu. Obrátil se proto na média a lidi provozující protikorupční webové stránky, kteří ho následně spojili s inspekcí ministra vnitra. Na základě odposlechů pak policisté trojici mužů zatkli.

Obžalovaní a obhájci se však před soudem snažili Hamburga zpochybnit a označili ho za nevěrohodného člověka trpícího stihomamen. To ovšem znalecký posudek v oboru psychologie neprokázal.

Hamburg: Najal jste si mě

V průběhu líčení z výpovědí svědků i policejních odposlechů jasně vyplynulo, že obžalovaní byli s Hamburgem v kontaktu. "Najal jste si mě v říjnu loňského roku na to, abych zabil podnikatele Svobodu," řekl při konfrontaci u soudu Čermákovi do očí Hamburg.

Dohoda mezi oběma muži podle Hamburgovy výpovědi zněla, že dostane za vraždu zaplaceno 400 tisíc korun. "Chtěl jsem polovinu předem. Dostal jsem nejprve 150 tisíc korun, které mi pak předal tady ten pán, říkal si Pavel, který na mě celou dobu dohlížel a sledoval mě. Pak mi dal dalších padesát tisíc," líčil Hamburg a ukazoval na obžalovaného Baďoučka.

Obžalovaní verzi nájemného vraha popřeli

Ten svůj kontakt s Hamburgem vysvětloval tak, že ho Kopta požádal, aby mu jako zájemci o koupi ukázal jeho chalupu. "Tak jsem s ním jel do Předměřic. Pak jsem s ním jel do Prahy a neustále mě o něco žádal. Odvezl jsem ho také do Kralup nad Vltavou," vyprávěl Baďouček a líčil, jak zcela neznámého muže čtyři dny vozil, půjčoval mu peníze a kupoval čokoládu. Hamburg ale u soudu tvrdil, že na něho Baďouček dohlížel, dal mu o Svobodovi a jeho rodině veškeré informace, ukázal mu jeho chalupu a předal pistoli.

Jeho verzi obžalovaní popřeli. Čermák se bránil tím, že se sice s Hamburgem setkal, aby mu vymohl nějaké dluhy, ale pak ho poslal za Koptou. "Chtěl jsem se ho na čas zbavit, aby chvíli pracoval někde v Praze," dodal Čermák. Hamburga označil za člověka trpícího stihomamen a lháře.

Podobně se hájil i Kopta, jenž navrhl jeho zkoumání psychiatry. Klíčový svědek ale věděl informace, k nimž by se za normálních okolností pravděpodobně vůbec nedostal. "Řekli mi, že je to kvůli penězům. Prý jde o nějakou velkou finanční částku, prý začínal mluvit a dostal se tak na druhou stranu," uvedl Hamburg.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám