Hlavní obsah

Ženu vracela do porodnice policie

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HOŘOVICE

Minulý pátek ráno se v hořovické nemocnici narodil Evě Hanzelkové zdravý syn. Po kontrole lékaře, který zkonstatoval, že je dítě zdravé, se paní Hanzelková rozhodla opustit s novorozencem porodnici. Policie ale donutila ženu s dítětem vrátit se do porodnice. Rodina za to chce žalovat úřady a soud, který na ni policii poslal.

Článek

"Dítě se narodilo kolem 8.30 h, ona s ním odešla kolem poledne," řekla Právu Michaela Kopalová z Ligy lidských práv, která bude rodinu zastupovat v případném soudním sporu. Lékaři bez otálení kontaktovali sociální úředníky, ti se hned obrátili na soud. Soud byl také rychlý, takřka okamžitě vydal předběžné opatření, jímž nařizoval návrat ženy do nemocnice, a aby ještě umocnil své nařízení, poslal pro ženu krom úředníků také policejní hlídku.

V neděli ovšem žena podepsala v nemocnici revers a už je opět s rodinou doma. Kvůli tomu, že lékaři a úředníci bránili jejímu odchodu z nemocnice a zavolali na ni dokonce i policii, bude se nezvyklý případ ještě zřejmě řešit soudně.

"Zatím se s rodinou radíme, jak postupovat. Podobných případů už jsme řešili několik, ovšem nedošlo to tak daleko, aby na rodinu poslali policii. Většinou ženu s dítětem zadrželi sami zdravotníci v porodnici," uvedla Kopalová.

Podle ní má rodička právo nemocnici opustit v případě, že dítě není ohroženo na životě a na zdraví.

Chyby se v tomto případě nedopustila porodnice, ale soud, který vydal předběžné opatření. Na něm nyní bude rodina nejspíš žádat satisfakci za to, že ji úřady za asistence policie nutily k návratu do nemocnice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám