Hlavní obsah

Bývalí policisté se musejí omluvit romské rodině

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

Písemnou omluvu v doporučeném dopise musí zaslat bývalí členové pražské policejní pořádkové jednotky Marek Vraštil a Karel Berousek Romům Ľubice Danišové a jejímu synovi Marcelovi za to, že v jedné květnové noci roku 2003 neoprávněně vnikli do jejich bytu v Popovicích na Jičínsku. V úterý o tom rozhodla samosoudkyně Věra Adámková z Krajského soudu v Hradci Králové.

Článek

Požadavek Danišových, aby jim oba muži zaplatili finanční satisfakci v celkové výši 300 tisíc korun, ale soudkyně zamítla, stejně jako omluvu a finanční satisfakci pro Marcelovu sestru Ľubicu Danišovou mladší. Ta byla tehdy ve vysokém stupni těhotenství a v ten den byla u své matky na návštěvě.

"Nebylo jí nadáváno, nebyla napadena a nestalo se to v jejím bytě," vysvětlila Adámková.

Podle jejího výroku má Vraštil povinnost omluvit se Danišové starší a jejímu synovi za to, že neoprávněně vnikl a setrval v bytě, kde je slovně i fyzicky napadal. Berousek se musí omluvit za to, že tomuto jednání pasivně přihlížel a nijak Vraštilovi v jeho jednání nezabránil.

K vyhlášení rozsudku se nedostavili

Vraštil s Berouskem jsou už od května 2004 odsouzeni za porušování domovní svobody k podmíněným trestům, které o rok později potvrdil i hradecký krajský soud. Vraštil byl potrestán vězením na dvacet měsíců se čtyřletým odkladem, Berousek dostal roční trest s podmínkou na tři léta. Trestní senáty ani Adámková v útoku neshledaly rasový podtext.

Vyhlášení rozsudku sledovala i Jana Koláčková z Ligy lidských práv, která poté uvedla, že Danišovi zřejmě podají odvolání. "Došlo k nepochopení pojmu psychická újma.

Soud se měl hlavně zabývat tím, že tam byla žena ve vysokém stupni těhotenství, že tam opilí policisté vnikli ve večerních hodinách, přepadli tam rodinu a častovali ji rasistickými nadávkami," prohlásila Koláčková. Vraštil ani Berousek se k vyhlášení rozsudku nedostavili.

Reklama

Výběr článků

Načítám