Hlavní obsah

Loupeživý gang stojí před soudem

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šest mužů a jedna žena ve věku od dvaceti do osmatřiceti let stanuli v úterý před senátem Krajského soudu v Hradci Králové. Skupina čelí žalobě ze spáchání sériových ozbrojených loupeží s celkovou škodou přes dva milióny korun.

Článek

Jako objekty svého zájmu si podle obžalovacího spisu vybírali pobočky bank, obchody, čerpací stanice a herny, ale přepadli i majitele rodinného domu v Hradci Králové. Řádili zejména na okresech Rychnov nad Kněžnou a Náchod.

Podle státní zástupkyně Lenky Faltusové mají za sebou celkem osm skutků, spáchaných v organizované skupině během zhruba dvou let. Například v únoru roku 2005 se zbraní uloupili skoro jeden a čtvrt miliónu korun z pobočky Komerční banky v Polici nad Metují na Náchodsku.

Loni v červnu 2006 vtrhli do vily v Hradci Králové, kde majitele svázali, surově ho zkopali a u hlavy mu vystřelili z pistole. Z domu pak odcizili několik tisíc korun a sbírky historických mincí. Mezi obžalovanými jsou bývalí pracovníci soukromých bezpečnostních agentur a také lidé, kteří se zajímají o bojová umění.

Gang dopadli při operaci s krycím názvem Fighters detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu v obci Rohenice na Rychnovsku loni 22. října. Lupiči sem přijeli přepadnout čerpací stanici, ale místo tučného zisku z pokladny tu na ně čekalo policejní komando.

Někteří souzení jsou ochotni škodu uhradit

"Dopouštěl jsem se závažné trestné činnosti, ale nikdy jsem neměl v úmyslu někoho fyzicky poškodit nebo zranit," vypověděl jeden z obžalovaných, dvaadvacetiletý  Michal Beneš z České Skalice, který má za sebou už jedno podmíněné odsouzení za násilný čin.

Čtyři obžalovaní u soudu připustili, že se trestné činnosti dopouštěli a uvedli, že jsou ochotni nahradit způsobenou škodu. Tři zbývající svou vinu popírají.

Hlavní líčení je naplánováno do konce října a pokud bude obžalovaným vina prokázána, mohli by jít do vězení až na dvanáct let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám