Hlavní obsah

Muž podvedl šedesát lidí, dostal podmínku

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli podvodu šesti desítek lidí, kterým nasliboval napojení na internet a peníze si pak nechal pro sebe, dostal osmadvacetiletý Radim Kaleta roční trest s podmíněným odkladem na tři roky. V pondělí o tom rozhodl Okresní soud ve Frýdku-Místku.

Článek

Pod hlavičkou neexistující firmy 24 Connected nabízel Kaleta v letech 2005-2006 připojení na internetu ve více než deseti obcích na Frýdecko-Místecku, ale také na Opavsku, Karvinsku, Vsetínsku a Břeclavsku.

Po sepsání smlouvy inkasoval instalační poplatky ve výši dva až čtyři tisíce korun. Mezi podvedenými jsou většinou fyzické osoby, ale také obecní úřad v Drnholci na Břeclavsku.

Celková škoda byla 190 tisíc korun

"Pod smyšlenými jmény za pomoci letáků a webových stránek nabízel zájemcům zřízení koncových míst internetové datové sítě. Vybíral instalační poplatky, ale připojení nezajistil a peníze použil pro svou potřebu," řekla soudkyně Jarmila Urbančíková v odůvodnění rozsudku. Celková škoda byla vyčíslena na více než 190 tisíc korun.

Osmadvacetiletý muž, který nemá žádné technické vzdělání a je vyučený zahradník, začal se svým svérázným podnikáním nejdříve v obci Václavovice na Frýdecko-Místecku. Tam skutečně několik domácností napojil na internet prostřednictvím jednoho z českých poskytovatelů, se spojením ale byly technické problémy.

Samozvanému podnikateli, který byl registrován na úřadu práce a pro svou činnosti si nevyřídil ani potřebné povolení, ale zřejmě peníze zachutnaly, a tak své podnikání rozjel ve velkém. "Přestože byl upozorňován, že v případě většího počtu připojení nelze službu prezentovat jako funkční, ve své činnosti pokračoval," dodala soudkyně.

Nízký trest za projevení lítosti

Připojení na internet nabízel i v obcích, kde k tomu nebyly technické podmínky, a tak podle soudkyně není pochyb o tom, že jednal v podvodném úmyslu. "Pokud zákazníci službu urgovali, vymlouval se, nechal se zapírat, sliboval také vrácení peněz, ale nevrátil nic," sdělila soudkyně.

Mírný podmíněný trest vysvětlila tím, že Kaleta zatím neměl se zákonem problémy. "Navíc se částečně doznal a projevil lítost," dodala Urbančíková, která odsouzenému navíc vyměřila čtyřletý zákaz v internetovém podnikání.

K rozsudku se odsouzený muž nechtěl vyjádřit. "Nemám co komentovat," řekl. Nevyjádřil se ani k tomu, zda si podá odvolání. Pokud by tak učinil, případem se bude ještě muset znovu zabývat Krajský soud v Ostravě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám