Hlavní obsah

Policie se o víkendu chystá na řidiče i chodce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Poslední víkend letošních letních prázdnin a začátek školního roku přivede na české silnice větší množství policejních hlídek a kontrol. S koncem prázdnin se na českých silnicích čekají hromadné návraty lidí z dovolených. Na začátku týdne se policie zaměří i na bezpečnost na přechodech pro chodce. Chce vyvrátit mýtus, že chodci mají na přechodech absolutní přednost.

Článek

"Budou jednak dohlížet, zda řidiči dodržují pravidla silničního provozu, dále také monitorovat a usměrňovat silniční provoz v případě vzniku kolon či jiných mimořádných událostí," sdělila mluvčí policejního prezidia Petra Srnková.

Figuríny strážníků

O rozsahu jednotlivých kontrol a dopravních akcí budou rozhodovat policejní ředitelé v jednotlivých okresech. Na řidiče si posvítí také například dvě stovky figurín strážníků, které budou rozestaveny ve středních Čechách. Ty mají odrazovat řidiče od porušování pravidel.

"Budou stát na místech s velkou intenzitou dopravy a také na místech, kde často dochází k dopravním nehodám například kvůli nepřiměřené rychlosti," vysvětlila mluvčí středočeské policie Soňa Budská.

Pražská policie se zaměří na okolí škol, přechodů pro chodce a nebezpečné úseky, kde jezdí hodně vozidel. Jedná se o místa, kde metropolitní policisté kontrolují dopravu pravidelně.

Zebra se za tebe nerozhlédne

Policie se také hodlá první školní týden zaměřit na bezpečnost chodců při přecházení silnice. Akce nazvaná Zebra je mj. zaměřena i na děti, které se po dvou měsících vrátí do školních lavic.

"Slogan preventivní akce Zebra se za tebe nerozhlédne má upozornit chodce na skutečnost, že vstoupit do vozovky bez rozhlédnutí je hazardem s vlastním zdravím i životem," podotkla policejní koordinátorka prevence Zuzana Pidrmanová.

Symbol policejní bezpečnostní akce Zebra se za tebe nerozhlédne. Foto: Policie ČR

Mýtus zvaný absolutní přednost na přechodech

Podle ní od začátku letošního roku zemřelo při střetu s autem na přechodu 15 chodců. U dětí se statistická čísla v letech 2000 až 2006 vyšplhala na 18.

"Jde o nehody i následky, kterými lze opatrností a zodpovědností chodců i řidičů předcházet," uvedla Pidrmanová, která upozorňuje, že absolutní přednost chodců na přechodech je mýtus.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám